Kvasný Průmysl, 2010 (roč. 56), číslo 3
Možnosti hodnocení tolerance odrůd ječmene k suchu.Recenzovaný článek
Ludmila HOLKOVÁ, Lucie MELIŠOVÁ, Marta BRADÁČOVÁ, Pavlína MIKULKOVÁ, Jaroslava EHRENBERGEROVÁ
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 118-122 | DOI: 10.18832/kp2010015
Šlechtění odrůd tolerantních vůči suchu je stále důležitější z hlediska zlepšení výnosů a zdravotního stavu rostlin zvláště u hospodářsky významných plodin. Je založeno na hodnocení a účinné selekci tolerantních genotypů. Hodnocení citlivosti rostlin vůči suchu však není jednoduché, vzhledem ke komplexnímu charakteru této vlastnosti. Cílem této práce bylo porovnat stresové reakce pěti různě citlivých genotypů ječmene (Tadmor, Malz, Amulet, Bojos a Jersey) vystavených stresu suchem pomocí molekulárně biologické metody založené na hodnocení aktivity dvou dehydrinových genů (Dhn1 a Dhn4) a ověřit účinnost této metody nejen v laboratorních podmínkách,...
Vliv exprese vybraných genů zapojených v biosyntetické dráze vitamínu E na celkový obsah a složení vitamínu E v zrnu ječmene jarního.Recenzovaný článek
Michal KOSAŘ, Ludmila HOLKOVÁ, Natálie BŘEZINOVÁ BELCREDI, Jaroslava EHRENBERGEROVÁ
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 123-126 | DOI: 10.18832/kp2010016
Vitamín E plní velmi důležitou úlohu v lidské výživě. Mezi významné zdroje vitamínu E se řadí například oleje, ořechy a také obiloviny. Nejvyšší obsah vitamínu E mezi obilovinami byl detekován v ječmeni. V biosyntetické dráze vitamínu E se na klíčových místech nacházejí tyto enzymy - 4-hydroxyphenylpyruvát dioxygenasa (HPPD) a homogentisátgeranylgeranyl transferasa (HGGT). HPPD může být považována za enzym, který by mohl, vzhledem ke své pozici v biosyntetické dráze, ovlivňovat aktivitu celé biosyntetické dráhy. HGGT je jediným enzymem, kterým se liší biosyntetická dráha tokoferolů a tokotrienolů, a mohl by proto mít vliv na zastoupení jednotlivých...
Antioxidační aktivita enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene jarního.Recenzovaný článek
Natálie BŘEZINOVÁ BELCREDI, Jaroslava EHRENBERGEROVÁ, Kateřina VACULOVÁ
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 127-130 | DOI: 10.18832/kp2010017
Aktivita antioxidačního enzymu superoxiddismutasy (SOD) byla stanovena u vzorků zrna 12 odrůd a linií ječmene jarního vypěstovaného na dvou lokalitách (Žabčice, Kroměříž). V roce 2005, 2007 a 2008 byly polní pokusy založeny na lokalitě Žabčice ve dvou systémech pěstování (s aplikací pesticidů, bez aplikace pesticidů) a na lokalitě Kroměříž bez aplikace pesticidu. Aktivita SOD byla průkazně ovlivněna odrůdami/liniemi, lokalitami, roky a jejich interakcemi. Způsob ošetření neměl statisticky významný vliv na aktivitu SOD. Významně vyšší aktivita SOD (P = 0,05) byla u bezpluché linie KM 1057 (143 U.g-1 v sušině) oproti celému souboru z obou lokalit pěstování....
Fusariové mykotoxiny v zrnu ječmene jarního a jejich přenos do sladu.Recenzovaný článek
Alexandra MALACHOVÁ, Jana HAJŠLOVÁ, Jaroslava EHRENBERGEROVÁ, Marta KOSTELANSKÁ, Milena ZACHARIÁŠOVÁ, Jana URBANOVÁ, Radim CERKAL, Ivana ŠAFRÁNKOVÁ, Jaroslava MARKOVÁ, Kateřina VACULOVÁ, Pavlína HRSTKOVÁ
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 131-137 | DOI: 10.18832/kp2010018
Fusariové mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub rodu Fusarium. Prezentovaná studie shrnuje získané poznatky o výskytu širokého spektra těchto mykotoxinů v produkčním řetězci ječmen - slad ve 12 vybraných odrůdách/liniích ječmene jarního pěstovaných low-input a konvenčním přístupem v letech 2005-2008 na lokalitě Žabčice a Kroměříž.
Mykoflóra zrn sladovnických odrůd a linií ječmene jarního na lokalitách Kroměříž a Žabčice.Recenzovaný článek
Ivana ŠAFRÁNKOVÁ, Jaroslava MARKOVÁ, Martin KMOCH
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 138-144 | DOI: 10.18832/kp2010019
Pro stanovení ochranných opatření pro zrno určené k uskladnění je nutné znát způsob a dobu osídlení jednotlivými patogeny. Největší podíl mikroorganismů tvoří houby, s nimiž je často spojována kvalita produkce. Nejčastěji zaznamenanými druhy na zrnu ječmene byly houby r. Alternaria, Cladosporium, Epicoccum, Fusarium, Aspergillus a Penicillium. Současná fungicidní ochrana není zárukou dostatečně účinné ochrany proti infekci klasů a zrn houbami r. Fusarium. K nejúčinnějším fungicidům proti napadení klasů fusarii patří přípravky obsahující účinné látky ze skupiny DMI-fungicidů (inhibice demethylace sterolů), avšak je třeba stanovit vhodný termín aplikace,...
Vliv původu ječmene a technologie sladování na obsah ferulové kyseliny v ječmeni a sladu.Recenzovaný článek
Alexandr MIKYŠKA, Josef PROKEŠ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Josef ŠKACH, Danuša HAŠKOVÁ
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 145-151 | DOI: 10.18832/kp2010020
Ferulová kyselina je významná fenolická kyselina obsažená v ječmeni. Je antioxidantem s potenciálním vlivem na senzorickou stabilitu piva. Naproti tomu buď termickou dekarboxylací při hvozdění, rmutování a chmelovaru, nebo enzymovou dekarboxylací v průběhu kvašení piva může z volné ferulové kyseliny vznikat 4-vinyl guajakol, který způsobuje fenolovou cizí vůni a chuť piva. V šestiletých pokusech byla prokázána závislost obsahu ferulové kyseliny v ječmeni na jeho genetických vlastnostech a významná závislost na klimatických podmínkách při vegetaci i v průběhu sklizně jednotlivých ročníků. Sledování volné ferulové kyseliny v laboratorní sladině prokázalo...
Zinek - vliv na růst rostlin a kořenů ječmene, technologickou kvalitu zrna a kvašení sladiny.Recenzovaný článek
Radim CERKAL, Luděk HŘIVNA, Pavel RYANT, Josef PROKEŠ, Natálie BŘEZINOVÁ BELCREDI, Karel VEJRAŽKA, Michaela MICHNOVÁ, Gregor TOMÁŠ
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 152-159 | DOI: 10.18832/kp2010021
V letech 2005-2008 byl sledován vliv listové aplikace zinku (0,5 kg.ha-1 v DC 31 a 55 ve formě hnojiva Zinran s obsahem síranu a oxidu zinečnatého - 19,8 a 52,3 %) na velikost kořenového systému rostlin (měřena jeho elektrická kapacita v DC 23 a 57), výnos a kvalitu zrna a průběh kvašení sladiny u šesti odrůd ječmene jarního (Bojos, Jersey, Kompakt, Malz, Sebastian, Tolar). V působení zinku na rozvoj kořenového systému se prokázaly odrůdové diference. Výnos zrna se po aplikaci zvýšil v průměru o 3 %, vzrostl podíl přepadu zrna na sítě 2,5 mm (o 9 %) a hmotnost tisíce zrn (o téměř 2 %). Aplikace zinku vedla k vyšší syntéze škrobu v zrnu, hodnoty obsahu...
Polyfenoly ječmene a sladu a jejich anti - oxidační vlastnosti.Recenzovaný článek
Markéta DVOŘÁKOVÁ, Pavel DOSTÁLEK, Zuzana SKULILOVÁ, Marie JURKOVÁ, Vladimír KELLNER, Luis F. GUIDO
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 160-163 | DOI: 10.18832/kp2010022
Deset různých odrůd ječmene a jejich odpovídajících sladů bylo analyzováno na obsah monomerních a oligomerních flavan-3-olů metodou HPLC-UV-ESI-MS. Pro stanovení celkových flavan-3-olů byla použita vanilínová metoda, pro stanovení celkových polyfenolů metoda Folin-Ciocalteu a pro měření antioxidační kapacity byly aplikovány metody DPPH a FRP. Katechin a prodelfinidin B3 byly stanoveny jako hlavní monomerní a dimerní flavan-3-oly. Mimoto prodelfinidin B3 nejvíce přispívá k antioxidační kapacitě jak ječmene, tak i sladu. U stejných vzorků byly stanoveny jednotlivé frakce, a to volné, esterifikované a vázané polyfenoly. Největší podíl na obsahu celkových...
Současné stanovení iso-alfa kyselin ve formě jejich cis- a trans- forem a tetrahydroiso-alfa kyselin.Recenzovaný článek
Marie JURKOVÁ, Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 163-166 | DOI: 10.18832/kp2010023
Vypracovaná metoda umožňuje i bez použití komplikovaných mobilních fází velice šetrným způsobem bez použití pufrů vedle sebe stanovit stereoisomerní formy iso-alfa kyselin a zároveň stanovit koncentraci případně přítomných tetrahydroiso-alfa kyselin jejich separací na koloně s reverzní fází C18. Jednotlivé skupiny látek se eluují v oddělených skupinách. Zbytky alfa kyselin, které nepřešly na iso-alfa kyseliny, stanovení v podstatě neruší.
Studium vlivu koloidní stabilizace piva sorbentem Polyclar 10 na polyfenolové antioxidanty a senzorickou stabilitu piva.Recenzovaný článek
Alexandr MIKYŠKA, Danuša HAŠKOVÁ, Jíří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA
Kvasny Prum. 2010; 56(3): 167-174 | DOI: 10.18832/kp2010024
Vliv koloidní stabilizace piva sorbentem polyfenolů na skladbu polyfenolů, antioxidační aktivitu piva, obsah karbonylů a senzorickou kvalitu čerstvého a tři měsíce skladovaného piva byl studován v pokusných várkách (200 l) chmelených buď aromatickým, nebo hořkým chmelem. Část piva z každé várky byla stabilizována dvěma rozdílnými dávkami sorbentu Polyclar 10. Stabilizací byl snížen obsah jak složitějších polyfenolů, tak některých volných fenolových látek, flavanolů a derivátů p-hydroxybenzoové kyseliny. Po odstranění 15 až 40 % polyfenolových látek ze sledovaných skupin polyfenolů stabilizací byl zjištěn pokles antioxidační aktivity ESR-DPPH pouze...