Kvasný Průmysl, 2010 (roč. 56), číslo 9
Možnosti využití moderních metod přípravy vzorků pro plynově chromatografické analýzy při analýze nápojů a zejména piva.Recenzovaný článek
Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Josef DVOŘÁK, Danuša HAŠKOVÁ
Kvasny Prum. 2010; 56(9): 358-366 | DOI: 10.18832/kp2010038
Plynová chromatografie má významnou úlohu při stanovování senzoricky aktivních látek, jejichž obsah je důležitý nejen pro sledování kvality již finálního výrobku, ale též při testování nových technologických postupů. Před vlastním plynově chromatografickým stanovením je však nutné stanovované látky vyextrahovat, zkoncentrovat a eventuálně přečistit. Za tímto účelem bylo během posledních dvaceti let představeno mnoho technik pro přípravu vzorků, které mohou nahradit dosud používané klasické postupy. Tyto postupy zahrnují off-line a on-line metody a jsou založeny jak na důkladné extrakci látek, tak na principech ustanovení rovnováhy. Tento přehled diskutuje...
Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice v roce 2010.Recenzovaný článek
Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD
Kvasny Prum. 2010; 56(9): 367-372 | DOI: 10.18832/kp2010039
Během let 2007-2009 byly v ÚKSÚP Bratislava a ve VÚPS Brno hodnoceny odrůdy jarního sladovnického ječmene Calcule, Claire, Karmel, Loredana, Paulis a Vista, aby bylo možno získat základní informace a poskytnout technickou podporu zájemcům o tyto odrůdy. Výsledky naznačují, že všechny sledované odrůdy se ve sladovnické kvalitě přiblížily standardním odrůdám Nitran a Xanadu. Obecně měly sledované odrůdy dobrý obsah extraktu, ale pouze odrůda Karmel předčila standardní odrůdy a dosáhla průměrné hodnoty obsahu extraktu 83,4 %. Odrůdy měly dobrou až optimální úroveň proteolytického, amylolytického a cytolytického rozluštění. Střední úroveň proteolytického...