Kvasný Průmysl, 2011 (roč. 57), číslo 11-12
Pitelnost piva a metoda jejího stanovení.Recenzovaný článek
Pavel ČEJKA, Josef DVOŘÁK, Vladimír KELLNER, Jiří ČULÍK, Jana OLŠOVSKÁ
Kvasny Prum. 2011; 57(11-12): 406-412 | DOI: 10.18832/kp2011043
Cílem publikace je podat přehled o významu a definici pojmu pitelnost piva, o faktorech, které ji ovlivňují a o metodách jejího hodnocení. Pitelnost piva je všeobecně chápána jako vlastnost piva, která nabádá konzumenta k dalšímu napití. Spočívá v celkové harmonii chuti, vůně a vzhledu tohoto nápoje; zákazník se musí těšit na další sklenici. Při hodnocení pitelnosti je třeba postupovat odlišně od běžného senzorického hodnocení piva. Předmětem sledování musí být především fyziologická, tedy nevědomá reakce spotřebitele, a ne reakce vědomá, která vychází z jeho názorů, zvyklostí atd. To lze provést sledováním způsobu jeho chování při konzumaci nápoje,...
Těkavé N-nitrosaminy ve sladu, věc již dávno minulá?Recenzovaný článek
Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Tomáš HORÁK, Pavel ČEJKA, Josef DVOŘÁK, Jana OLŠOVSKÁ
Kvasny Prum. 2011; 57(11-12): 413-416 | DOI: 10.18832/kp2011044
V článku jsou stručně shrnuty současné poznatky týkající se vzniku těkavých N-nitrosaminů ve sladu. Jsou zde publikovány výsledky dlouholetého sledování obsahu těchto kancerogenních látek v běžných sladech plzeňského typu i ve sladech speciálních.
Obsah elementární mědi ve chmelu po opakovaných aplikacích měďnatých fungicidů.Recenzovaný článek
Karel KROFTA, Josef JEŽEK, Tomáš KUDRNA
Kvasny Prum. 2011; 57(11-12): 417-423 | DOI: 10.18832/kp2011045
Obsahy mědi v hlávkách se pohybují do 500 mg/kg, pokud celková dávka aplikované mědi nepřesáhne množství 15 kg/ha chmelnice. Obsahy mědi na listech, při stejné aplikační dávce, jsou zhruba 2 až 5krát vyšší. Aplikace 5 kg mědi na hektar chmelnice vzrostlého porostu odrůdy Agnus zvýší obsah mědi na chmelových listech min. o 1000 mg/kg. V hlávkách v období intenzivního zrání vede stejná dávka mědi ke zvýšení o cca 300 mg/kg. Těsné korelace mezi dávkou aplikované mědi a jejím obsahem ve chmelu však neexistují. Měď se z listů do sklizených hlávek dostává ve formě biologických příměsí. Časový průběh obsahu mědi v hlávkách má sestupný trend, který je dán...
Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice v roce 2011.Recenzovaný článek
Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD
Kvasny Prum. 2011; 57(11-12): 424-428 | DOI: 10.18832/kp2011046
Během let 2008-2010 byly v ÚKSÚP Bratislava a ve VÚPS Brno hodnoceny sladovnické odrůdy jarního ječmene Sunshine, Streif, Posada, Gladysa a Conchita a ozimého ječmene Wintmalt. Výsledky naznačují, že všechny sledované odrůdy se ve sladovnické kvalitě přiblížily standardním odrůdám Nitran a Xanadu. Obecně měly sledované odrůdy dobrý obsah extraktu, ale pouze odrůda Gladys předčila standardní odrůdu Xanadu a dosáhla průměrné hodnoty obsahu extraktu 84 %. Odrůdy měly dobrou až optimální úroveň amylolytického a cytolytického rozluštění a vysokou úroveň proteolytického rozluštění. Dosažitelný stupeň prokvašení byl u všech sledovaných odrůd vyšší než 83...
Korozní degradace kovových materiálů v prostředí pivovarského provozu.Recenzovaný článek
Jiří VOTAVA
Kvasny Prum. 2011; 57(11-12): 429-433 | DOI: 10.18832/kp2011047
Drtivá většina strojních zařízení je vyrobena z ocelových materiálů. Pivovarský průmysl není výjimkou. Jelikož se jedná o provozovny se značnou vlhkostí a různorodou teplotou, nastává zde značná degradace kovových součástí vlivem koroze. Jedná se o pozvolný děj, který ovšem může při své graduaci (vyvrcholení) způsobit odstávku celé výrobní linky. Cílem příspěvku je doporučit vhodnou antikorozní ochranu pro podmínky kvasného (pivovarského) průmyslu na základě výsledků testů dvou antikorozních systémů. V obdobných podmínkách jako v reálné praxi byl testován syntetický jednovrstvý nátěr (organická ochrana) a povlak vytvořený žárovým zinkováním (anorganická...
Vybrané aspekty finanční analýzy společností Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen a Rodinný pivovar Bernard - část II: Výsledky.Recenzovaný článek
Tomáš MAIER
Kvasny Prum. 2011; 57(11-12): 434-439 | DOI: 10.18832/kp2011048
Článek si klade za cíl analyzovat vybrané finanční aspekty tří pivovarnických společností na českém trhu - dvou největších a jedné menší. K tomu je použito 11 běžně užívaných poměrových ukazatelů finanční analýzy plus dva doplňkové, kterými jsou bankrotní model IN 01 a ukazatel ziskovosti, který informuje o finanční ziskovosti na jednotku naturální produkce hlavního výrobku. Podkladová data byla čerpána z oficiálních výkazů těchto společností, statistických dat Českého svazu pivovarů a sladoven a statistiky Canadean. V závěru jsou výsledky zobecněny. Druhá část článku obsahuje výsledky, jejich diskusi a závěry.
Kvalita zrna jarního ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2010 (Krátké sdělení).Recenzovaný článek
Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ
Kvasny Prum. 2011; 57(11-12): 440-444 | DOI: 10.18832/kp2011049
Vzorky tří odrůd ječmene jarního z 21 zkušebních stanovišť byly analyzovány podle ČSN 46 1100-5. Obsah dusíkatých látek (10,3 %-11,5 %) a škrobu (63,8 %-64,3 %) v obilkách ječmene jarního byl příznivý. Výskyt porostlých zrn byl vyšší, ale celkové množství poškozených zrn bylo nižší. Zrno sklizené v roce 2010 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm se pohyboval v průměru okolo 91,2 %. Rok 2010 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý. Výskyt příměsí byl přiměřený a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými (zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou).