Kvasný Průmysl, 2011 (roč. 57), číslo 2
Testování produkčních kmenů ze Sbírky VÚPS pro technologii HGB.Recenzovaný článek
Petra KUBIZNIAKOVÁ
Kvasny Prum. 2011; 57(2): 26-30 | DOI: 10.18832/kp2011003
Sbírka pivovarských kvasinek VÚPS obsahuje více než 130 produkčních kmenů, z nichž je stabilně využíváno jejich minimum. K rozšíření nabídky vhodných kmenů přispěje další studium jejich biochemických a technologických vlastností. Jedna z nově sledovaných vlastností je vhodnost daného produkčního kmene pro fermentaci mladin vyrobených technologií HGB. Ne každý produkční kmen pivovarských kvasinek je vhodný pro kvašení mladiny vyrobené technologií HGB, protože výšekoncentrované mladiny nejsou pro kvasinky ideálním prostředím. Dosavadní postupy testování produkčních kmenů jsou časově a finančně náročné a neumožňují rychlé testování větších souborů. Proto...