Kvasný Průmysl, 2011 (roč. 57), číslo 4
Hodnocení obsahu α- a β-hořkých kyselin českých a moravských chmelů ze sklizně 2010.Recenzovaný článek
Alexandr MIKYŠKA, Marie JURKOVÁ
Kvasny Prum. 2011; 57(4): 82-89 | DOI: 10.18832/kp2011006
Bylo provedeno vyhodnocení obsahu α- a β-hořkých kyselin chmelů ve sklizni 2010 v České republice. Odběrní mapa zahrnula všechny tři pěstební oblasti - žateckou (73,8 % ploch chmelnic v ČR), úštěckou oblast (12,5 %) a tršickou oblast (13,6 %). Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ) byl pěstován na 87,2 % sklizňových ploch chmelnic, Sládek na 5,2 %, Premiant na 5,5 % a Agnus na 2,7 % ploch). Chmele byly analyzovány metodou EBC 7.7 (HPLC) a všechny výsledky jsou vyjádřeny v % hm. v sušině. Průměrná hodnota obsahu α-kyselin odrůdy ŽPČ v České republice byla HPLC = 3,0 % (žatecká oblast 3,1 % , úštěcká oblast 3,1 %, tršická oblast 2,5 %), obsah...
Pivovarská historie Moravské Ostravy. 2. část: Měšťanský pivovar v držení Strassmannů.Recenzovaný článek
Milan STAREC
Kvasny Prum. 2011; 57(4): 90-94 | DOI: 10.18832/kp2011007
Druhá část čtyřdílného seriálu se zabývá obdobím od roku 1889, kdy se majitelem měšťanského pivovaru stal Markus Strassmann, do konce druhé světové války. Kromě historie pivovaru samotného je věnována pozornost i rodu Strassmannů, se kterým je osud pivovaru v uvedeném období velmi úzce spojen.