Kvasný Průmysl, 2013 (roč. 59), číslo 2


Samovolný únik oxidu uhličitého z piva a gushing.Recenzovaný článek

Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ

Kvasny Prum. 2013; 59(2): 33-40 | DOI: 10.18832/kp2013004  

Únik oxidu uhličitého z láhve po jejím otevření se měřil jako časová závislost unikajícího plynu, nebo objem vynesené kapaliny přes okraj láhve . Výsledky potvrzují význam pevných částic a vazby plynů na jejich povrchu při samovolném úniku oxidu uhličitého z piva a sycené vody, která neobsahuje hydrofobiny . Tento mechanismus se může uplatnit u anorganických i organických látek včetně celulosy a aktivního uhlí, které lze považovat za tepelně degradovanou celulosu . Malé částice celulosy mohou být součástí piva, a k jejich vzniku může přispívat i napadení zrn plísní . Rozpad stěn zrn sladu se může urychlit prorůstáním plísní za tvorby nano- a mikročástic...

Simultánní stanovení prenylflavonoidů a isoflavonoidů ve chmelu a pivu metodou HPLC-DAD: Studie aplikace homogenátu zeleného chmele v pivovarském procesu.Recenzovaný článek

Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Milan HOUŠKA, Alexandr MIKYŠKA

Kvasny Prum. 2013; 59(2): 41-49 | DOI: 10.18832/kp2013005  

Polyfenolové látky náležející do skupin prenylflavonoidů a isoflavonoidů mají účinky podporující zdraví a ochranu proti řadě civilizačních chorob . Působí jako antioxidanty, mají protirakovinné, antimikrobiální, protizánětlivé vlastnosti, některé jsou fytoestrogeny a působí proti osteoporóze . Byla vypracována nová analytická metoda HPLC-DAD pro simultánní stanovení prenylflavonoidů (xanthohumol, isoxanthohumol, 8-prenylnaringenin, 6-prenylnaringenin) a isoflavonoidů (daidzein, genistein, formononetin a Biochanin A) ve chmelu a pivu a byla provedena studie dopadu chmelení homogenátem zeleného chmele stabilizovaného vysokým tlakem na obsah těchto látek...