Kvasný Průmysl, 2013 (roč. 59), číslo 5
Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2013.Recenzovaný článek
Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ, Lenka SACHAMBULA
Kvasny Prum. 2013; 59(5): 118-126 | DOI: 10.18832/kp2013012
v České republice byly v roce 2013 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene arthur, danielle, laudis 550, olympic, petrus, shuffle, vendela a Zhana. Nejvyšší obsah extraktu vykazovaly odrůdy olympic (83,3 %) a danielle (83,6 %). všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnota dosažitelného stupně prokvašení byla u odrůdy danielle (82,3 %). přes velmi dobré až optimální rozluštění buněčných stěn (85-94 %), vykázaly odrůdy Zhana, petrus a shuffle zvýšený obsah b-glukanů ve sladině (211-250 mg/l). odrůdy laudis 550, Zhana, petrus a vendela byly doporučeny pro výrobu...
Přehled analytických metod pro stanovení fytové kyseliny.Recenzovaný článek
Karolína BENEŠOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA
Kvasny Prum. 2013; 59(5): 127-133 | DOI: 10.18832/kp2013013
Fytová kyselina je hlavní zásobní forma fosforu v obilných zrnech. vyskytuje se ve formě smíšených solí (fytátů). Tato forma fosforu je obtížně stravitelná pro monogastrická zvířata i pro člověka. Během průchodu trávicím traktem může fytát vázat některé esenciální stopové prvky a minerály a negativně tak ovlivňuje využitelnost živin a dalších nutričně cenných látek, na druhé straně vykazuje řadu pozitivních zdravotních účinků. Je silným antioxidantem, snižuje riziko řady civilizačních chorob, inhibuje krystalizaci vápníku a brání tvorbě ledvinových kamenů. Má také pozitivní vliv na hladinu glukosy v krvi a cholesterolu. proto jsou role fytátu v lidské...
Bohemian Breweries Limited - Zlatý důl nebo past? 1. část: Vznik společnosti Bohemian Breweries v roce 1889.Recenzovaný článek
Libor HRUŠKA
Kvasny Prum. 2013; 59(5): 134-136 | DOI: 10.18832/kp2013014
Předkládaný příspěvek je úvodní částí třídílného seriálu seznamujícího s londýnskou pivovarnickou společností Bohemian Breweries a její neúspěšnou misí na český trh v turbulentní době konce 19. století. první díl této hospodářsko-sociální historické sondy se zabývá vznikem společnosti a předchozím rozvojem jejích tří závodů nacházejících se na území dnešní prahy. rovněž objasňuje, proč se právě Britové rozhodli investovat do českého pivovarnictví.