Kvasný Průmysl, 2014 (roč. 60), číslo 1


Vliv teploty na měření rozpuštěného kyslíku v obalu.Recenzovaný článek

Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ

Kvasny Prum. 2014; 60(1): 2-7 | DOI: 10.18832/kp2014001  

Článek se zabývá měřením obsahu rozpuštěného kyslíku elektronickou sondou v nápojích a vlivem doby a změny teploty stočeného vzorku, ponechaného v klidu před analýzou. Měřil se vliv teploty vody nasycené vzduchem na údaj oximetru. Při změně teploty roztoku se změnil i údaj oximetru, ačkoliv nedošlo k výměně kyslíku mezi plynnou a kapalnou fází obalu. S poklesem teploty vody se zvyšoval údaj oximetru, zatímco s nárůstem teploty klesal. Rozdíl obsahu rozpuštěného kyslíku vlivem teploty byl menší, než by odpovídalo rozdílu rozpustnosti kyslíku. Spekulativní vysvětlení tohoto jevu předpokládá existenci mikrobublin kyslíku, rozptýlených v kapalině. Pro...

Průzkum obsahu benzenu v nealkoholických nápojích.Recenzovaný článek

Adéla GRÉGROVÁ, Helena ČÍŽKOVÁ, Aleš RAJCHL, Jitka ŠNEBERGROVÁ, Michal VOLDŘICH

Kvasny Prum. 2014; 60(1): 8-14 | DOI: 10.18832/kp2014002  

Již téměř 20 let je známo, že pokud jsou nealkoholické nápoje konzervovány kyselinou benzoovou, může tato kyselina reagovat s kyselinou askorbovou za vzniku karcinogenního benzenu. Zjištěné koncentrace benzenu ve 49 nealkoholických nápojích zakoupených v české tžní síti, analyzovaných v rámci pětiletého průzkumu, byly vždy nižší než 10 µg∙l-1; průměrný obsah benzenu byl okolo 1 µg∙l-1. Studie ukázala, že obsah benzenu není snadné předvídat. Ze sledovaných složek nápoje (benzoát, askorbová kyselina, sladidla, minerály, CO2) byla prokázána významná pozitivní korelace pouze mezi obsahem benzenu a benzoátu. Zdá se, že více než složení...