Kvasný Průmysl, 2014 (roč. 60), číslo 10
Použití FT-NIR spektroskopie pro stanovení mykotoxinů v zrnu ječmene.Recenzovaný článek
Marta BRADÁČOVÁ, Kristýna BEZDĚKOVÁ, Pavlína SMUTNÁ
Kvasny Prum. 2014; 60(10): 254-257 | DOI: 10.18832/kp2014024
Práce byla zaměřena na ověření možnosti použití spektroskopie v blízké infračervené oblasti pro rychlou detekci přítomnosti mykotoxinů v obilkách ječmene jarního. Pro analýzy byly použity vzorky zrna deseti odrůd ječmene jarního získané z polních pokusů s přirozenou a umělou infekcí Fusarium spp. Kalibrační modely pro dva mykotoxiny deoxynivalenol a nivalenol byly vytvořeny s použitím hodnot stanovených metodou vysokorozlišovací kapalinové chromatografie spojené s hmotnostní spektrometrií na pracovišti Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Připravené kalibrační modely s korelačními koeficienty 0,85 pro nivalenol a 0,82 pro deoxynivalenol lze...
Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene.Recenzovaný článek
Pavel MACHÁŇ, Jaroslava EHRENBERGEROVÁ, Radim CERKAL
Kvasny Prum. 2014; 60(10): 258-265 | DOI: 10.18832/kp2014025
Neškrobové polysacharidy (NSP) tvořící hlavní část buněčných stěn zrna ječmene (arabinoxylany a beta-glukany) představují limitující faktor pro využití produkce ječmene. Arabinoxylany jsou tvořeny (1→4)-ß-D-xylanopyrosylovými jednotkami substituovanými a-L-arabinofuranózou. Arabinoxylany jsou esterifikovány kyselinou ferulovou. Beta-glukany jsou tvořeny ß-(1→3),(1→4)-D-glukany, přičemž glukosidická ß-(1→4) se vyskytuje přibližně ze 70 %, vazba ß-(1→3) pak ze zbývajících 30 %. Koncentrace NSP v zrnu ječmene je ovlivněna zejména genotypem, pěstebním prostředím a intenzitou ošetření porostů. V procesu vaření piva mohou NSP...
ledování v Brně - Historie jundrovských ledáren - část 3: ledárny kupuje starobrněnský pivovar.Recenzovaný článek
Filip VRÁNA
Kvasny Prum. 2014; 60(10): 266-269 | DOI: 10.18832/kp2014026
Třetí a závěrečný díl seriálu popisuje převzetí jundrovských ledáren starobrněnským pivovarem v polovině 30. let minulého století. Autor sleduje vyjednávání mezi majiteli ledáren, Moravskou bankou a pivovarem. Popisuje hospodářskou situaci podniku, reakci hostinských na prodej ledáren. Věnuje se dalšímu vývoji ledaření v Brně až do zastavení provozu ledáren a jejich likvidace.
Z jiných časopisů.Nerecenzovaný článek
A. MIKYŠKA
Kvasny Prum. 2014; 60(10): 272-277
Abstrakta odborných článků z vědeckých a odborných časopisů