Kvasný Průmysl, 2014 (roč. 60), číslo 5


Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2014.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ, Lenka SACHAMBULA, Milan NEČAS

Kvasny Prum. 2014; 60(5): 114-122 | DOI: 10.18832/kp2014011  

V České republice byly v roce 2014 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Britney, Francin, KWS Asta, KWS Irina, Montoya, Odyssey, Overture, RGT Otakar a SU Zaza. Nejvyšší obsah extraktu vykazovaly odrůdy KWS Asta a Overture (83,9 %). Všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnota dosažitelného stupně prokvašení byla u odrůd KWS Irina (82,6 %) a Overture (83,1 %). Přes velmi dobré až optimální rozluštění buněčných stěn (86-94 %), vykázaly odrůdy SU Zaza (237 mg/l), KWS Asta (213 mg/l) zvýšený obsah ß-glukanů ve sladině. Odrůda Francin byla především pro nižší...

Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice v roce 2014.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD

Kvasny Prum. 2014; 60(5): 123-126 | DOI: 10.18832/kp2014012  

V roce 2014 byly ve Slovenské republice registrovány po tříletých zkouškách (2011-2013) odrůdy jarního ječmene Cerbinetta, IS Maltea, KWS Bambina, Valis a Zarasa. Nejvyšší obsah extraktu vykazovaly odrůdy KWS Bambina (83,5 %), IS Maltea (83,1 %) a odrůda Zarasa (83,0 %). Všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnoty dosažitelného stupně prokvašení byly zaznamenány u odrůdy KWS Bambina (81,5 %). Úroveň degradace buněčných stěn daná friabilitou byla na optimální úrovni u všech sledovaných odrůd (86-93 %). Zvýšený obsah ß-glukanů ve sladině vykázala pouze odrůda IS Maltea...

Složení zrna ječmene z hlediska potravinářského využití.Recenzovaný článek

Marta ZAVŘELOVÁ

Kvasny Prum. 2014; 60(5): 127-130 | DOI: 10.18832/kp2014013  

Ječmen je široce využitelnou obilovinou - je jednou ze základních surovin pro výrobu piva, používá se pro krmení hospodářských zvířat a částečně i v přímé lidské výživě. V současné době jsou dobře specifikovány kvalitativní parametry zrna ječmene pro sladovnické využití. Nicméně u některých obsahových látek ječmene, které jsou z pohledu sladovnického průmyslu nebo i z pohledu krmení hospodářských zvířat nežádoucí, byla vědecky prokázána jejich prospěšnost na lidský organismus. Pro potravinářské využití lze zrno ječmene doporučit na základě v příspěvku popsaných obsahových látek s pozitivním účinkem na lidský organismus.