Kvasný Průmysl, 2014 (roč. 60), číslo 6
Plánování a řízení provozu pivovaru s podporou počítačové simulace.Recenzovaný článek
Jiří HLOSKA, Miroslav ŠKOPÁN
Kvasny Prum. 2014; 60(6): 146-150 | DOI: 10.18832/kp2014014
Plánování a řízení výrobního procesu pivovaru je z technologického i manažerského pohledu náročná úloha. Důvodem je množství procesních fází a jejich parametry (v závislosti na druzích vzniklých produktů a šíři výrobního portfolia) a technická omezení technologických zařízení (kapacita sil, objem tanků a filtračních nádrží, rychlost jejich plnění a vypouštění, čištění filtrů atd.), stejně jako provozní podmínky (disponibilita vstupních surovin, výrobních prostředků, směnový režim v částech výroby s podílem manuální práce, využitelnost plnicích linek, logistika skladování hotových produktů a další). Mnohé z těchto parametrů mají navíc stochastickou...
Náchylnost piva k přepěňování vyvolanému různou dobou třepání láhve.Recenzovaný článek
Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ
Kvasny Prum. 2014; 60(6): 151-159 | DOI: 10.18832/kp2014015
Gushing, stanovený jako množství přeteklého piva z láhve, závisí na počáteční koncentraci oxidu uhličitého v kapalině a rychlosti úniku tohoto plynu do okolního prostředí. K přenosu rozpuštěného CO2 z kapaliny jsou nutné nerozpustné nebo koloidní částice, přítomné v kapalině nebo vázané na vnitřní stěnu obalu. Částice mohou na svém povrchu vázat pouze určité množství mikrobublinek plynu a v rovnováze je povrch částic plynem nasycen. Tento mechanismus formálně odpovídá klasické rovnici adsorpce plynu na pevném povrchu. O rychlosti úniku plynu z pevných částic rozhoduje síla vazby mikrobublin k pevnému povrchu. Piva z různých pivovarů i různé druhy piv...
Velkopolomské pivovarství.Recenzovaný článek
Milan STAREC
Kvasny Prum. 2014; 60(6): 160-164 | DOI: 10.18832/kp2014016
Slezská obec Velká Polom patří v současné době do okresu Ostrava-město. Historie obce Velká Polom je neodmyslitelně spjatá s unikátní velkopolomskou tvrzí, s místními dvěma pivovary a pivovarníkem Jindřichem Scholzem. Původní renesanční pivovar stával při tvrzi a zanikl na konci 19. století, nový pivovar Jindřicha Scholze vznikl ještě na konci 19. století a pivo se v něm vařilo do roku 1930. Starý pivovar při tvrzi se částečně dochoval do dnešních dnů a snad se do něj ještě menší pivovarský provoz navrátí. Nový pivovar se dochoval bez chladného hospodářství dodnes a je v něm provoz lihovaru.