Kvasný Průmysl, 2014 (roč. 60), číslo 9
Imunochemické stanovení ochratoxinu A ve víně a jeho aplikace.Recenzovaný článek
Marcel KARABÍN, Aneta LUČOKOVÁ, Jaromír FIALA, Lukáš JELÍNEK, Tereza HUDCOVÁ, Deliang WANG, Pavel DOSTÁLEK
Kvasny Prum. 2014; 60(9): 226-232 | DOI: 10.18832/kp2014021
Sledování výskytu mykotoxinů v surovinách potravinářských výrob a zejména v samotných produktech je v současnosti jedním z nejvýznamnějších témat potravinářské analytiky. Tato práce je věnována testování využitelnosti postupu založeného na imunochemických principech pro stanovení ochratoxinu A na 28 vzorcích českých, portugalských a čínských vín a porovnání získaných výsledků s údaji získanými pomocí běžně používané HPLC-FLD metody. Získaná data jednoznačně potvrzují významné nadhodnocování výsledků imunochemické metody, což ovšem v podstatě nebrání využití metody jako jednoduchého postupu vhodného pro odhalení problematických vzorků.
Výpočet tlaku při kvašení v uzavřené nádobce.Recenzovaný článek
Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ
Kvasny Prum. 2014; 60(9): 233-238 | DOI: 10.18832/kp2014022
Měření přetlaku v kvasné nádobce lze využít pro měření aktivity kvasnic i zkvasitelnosti kvasného substrátu. Tlakové kvašení v uzavřené nádobce také eliminuje únik vlhkosti, ethanolu i CO2 při kvašení, čímž se zjednodušuje výpočet stupně prokvašení ze změřeného tlaku. Byl navržen výpočetní postup vyjadřující závislost mezi změřeným tlakem CO2 a složením kvasícího nápoje. Platnost vztahu se ověřovala při kvašení směsi substrátu s vysokou dávkou kvasnic i kvašení modelového roztoku sacharózy s přídavkem sladového výtažku. Výsledky měření umožňují odhad hodnot tlaku v uzavřené nádobě při známém stupni prokvašení substrátu. Kvašení pod tlakem CO2 lze potencionálně...
Ledování v Brně - Historie jundrovských ledáren - část 2: Situace po roce 1918.Recenzovaný článek
Filip VRÁNA
Kvasny Prum. 2014; 60(9): 239-242 | DOI: 10.18832/kp2014023
Publikace zahrnuje historii ledáren v Brně-Jundrově od vzniku Československa do převzetí podniku starobrněnským pivovarem v polovině 30. let minulého století. Do té doby ledárny vedl český kapitál v čele s kavárníkem a cukrářem Tomanem za podpory Brněnské banky. Autor se podrobně zabývá konkurencí v Brně a okolí, zejména ledárnou v Holáskách a výrobou ledu na městských jatkách. Text doplňuje vývoj cen za ledovné.