Kvasný Průmysl, 2015 (roč. 61), číslo 1


Vliv fluoru na zdraví zvířat a lidí.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Karel ŠTĚRBA, Jana OLŠOVSKÁ

Kvasny Prum. 2015; 61(1): 2-6 | DOI: 10.18832/kp2015001  

Fluor je jedním z nejrozšířenějších prvků na naší planetě. Jeho obsah ve vedlejších pivovarsko-sladařských produktech (mláto, sladový květ, kvasnice), které jsou používány pro přípravu hospodářských krmiv, je limitován v souladu s nařízením č 356/08 právního řádu České republiky. Nařízení odráží pokyny Evropského výboru 2008/76 / ES ze dne 25. července 2008 a nařízení Komise EU č. 574/2011 ze dne 16. června 2011, a stanovuje jeho limit v těchto matricích na 150 mg/kg. Článek přináší informace o rozšíření fluoru v životním prostředí a o možných škodlivých účincích nadměrného příjmu fluoru na zdraví zvířat a lidí včetně psychického stavu. V případě nadbytečného...

Kinetika úniku plynu ze syceného nápoje.Recenzovaný článek

Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ

Kvasny Prum. 2015; 61(1): 7-14 | DOI: 10.18832/kp2015002  

Článek se zabývá kinetikou nárůstu tlaku v hrdlovém prostoru láhve naplněné syceným nápojem po rychlém otevření a uzavření výpustního ventilu, umístěného na hrdle láhve. Rychlost nárůstu tlaku se měřila elektronickým tlakoměrem s rychlou odezvou. Únik CO2 se také inicioval elektrolýzou nebo vložením pórovitého materiálu do piva. Nárůst tlaku v hrdle láhve lze popsat jednoduchou kinetickou rovnicí s dvěma parametry, počáteční rychlostí nárůstu tlaku a konstantou popisující potlačení úniku bublin z povrchu pevných částic. Při trvalém odstraňování mikrobublinek CO2 vázaných na povrch pevného materiálu např. vytrvalým třepáním je nárůst tlaku omezen rozpustností...

Výzkum renesanční sladovny v Chanovicích (okr. Klatovy).Recenzovaný článek

Petr KOČÁR, Jan ANDERLE, Jindra HŮRKOVÁ, Romana KOČÁROVÁ

Kvasny Prum. 2015; 61(1): 15-20 | DOI: 10.18832/kp2015003  

Článek informuje o výzkumu raně novověké sladovny na zámku v Chanovicích (okr. Klatovy). Sladovna byla zkoumána během stavebních úprav v letech 1996-8. Součástí multidisciplinárně pojatého výzkumu byla rešerše písemných pramenů, stavebně historický průzkum, využití dostupných ikonografických pramenů, archeologický výzkum, archeobotanický rozbor vzorku nalezeného zuhelnatělého obilí a analýza uhlíků z téhož vzorku. Archeologický a stavebně historický průzkum odhalil unikátně a v úplnosti dochovanou renesanční sladovnu vzniklou v 16. století a zanikající pravděpodobně ve století 19. Archeobotanická analýza vzorku z povrchu sladovnického humna zjistila...