Kvasný Průmysl, 2015 (roč. 61), číslo 7-8


Sledování obsahu akrylamidu ve vybraných potravináchBarley wineOld Foghorn (Anchor Brewing company)Recenzovaný článek

Zdeněk SVOBODA, Renata MIKULÍKOVÁ, Olga CWIKOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ

Kvasny Prum. 2015; 61(7-8): 206-211 | DOI: 10.18832/kp2015021  

Akrylamid je toxická látka vyskytující se v potravinách, která vzniká při teplotách nad 120 °C, nejvyšší obsah akrylamidu vzniká v rozmezí teplot 150-180 °C. Vysoký obsah akrylamidu je především v potravinách bohatých na škrob a současně tepelně zpracovávaných. Množství akrylamidu v různých skupinách potravin bylo stanoveno metodou GC/MSD. V instantní kávě a slunečnicovém chlebu nebyl akrylamid detekován. Nejnižší obsah akrylamidu byl stanoven v předsmažených hranolcích (66 μg.kg-1), v celozrnném chlebu, sušenkách, krekrech a pražené kávě bylo detekováno množství akrylamidu v rozmezí 78-470 μg.kg-1. Hodnota akrylamidu...

Rychlé a simultánní stanovení kvalitativních parametrů piva pomocí FT-NIR spektroskopieRecenzovaný článek

Jana OLŠOVSKÁ, Pavel ČEJKA, Jiří ČULÍK, Karel ŠTĚRBA, Ladislav TENKL

Kvasny Prum. 2015; 61(7-8): 212-220 | DOI: 10.18832/kp2015022  

V této studii byly vyvinuty kalibrační modely pro simultánní stanovení alkoholu, skutečného extraktu, energetické hodnoty, celkového obsahu sacharidů a dalších sloučenin v pivu za použití infračervené spektroskopie v blízké oblasti s Fourierovou transformací (FT-NIR). Korelace mezi získanými FT-NIR spektry a analytickými daty byla provedena pomocí multivariačního algoritmu metody parciálních nejmenších čtverců (PLS). Testovaná piva byla vyrobena z ječmene ze dvou po sobě jdoucích sklizní. Kalibrační model pro FT-NIR byl sestrojen z dat naměřených referenčními metodami a byl ověřen pomocí průměrné kvadratické odchylky kalibrace (RMSEC), odchylky křížové...

Stavebně technologický průzkum vertikálního hvozdu ve vrchnostenské sladovně ŽeletavaRecenzovaný článek

Libor DOLEŽAL, Milan STAREC

Kvasny Prum. 2015; 61(7-8): 221-235 | DOI: 10.18832/kp2015023  

Pivovar se sladovnou v objektech tzv. Starého hradu byly vystavěny v 60.letech 16.století. Roku 1867 došlo k výstavbě zcela nového pivovaru a původní pivovar se sladovnou byly přestavěny o rok později k čistě sladovnickým účelům. Vertikální vzdušný hvozd vystavěla firma Noback & Fritze. V roce 1908 došlo k zásadní přestavbě hvozdu firmou Novák & Jahn. Unikátní technologické zařízení hvozdu se dochovalo do současnosti. Detailní průzkum hvozdu by měl sloužit k pochopení funkce, zachování a konzervaci této technické památky a také by měl být průvodcem pro představení hvozdu veřejnosti.