Kvasný Průmysl, 2016 (roč. 62), číslo 1
N-nitrosaminy v 21. stoletíRecenzovaný článek
Tomáš VRZAL, Jana OLŠOVSKÁ
Kvasny Prum. 2016; 62(1): 2-8 | DOI: 10.18832/kp2016001
Dusíkaté karcinogenní látky zvané N-nitrosaminy byly v pivu a sladu poprvé popsány v 70. letech dvacátého století. Jejich prokázaný obsah v pivu v kontextu s významným zdravotním rizikem vedl k vývoji nových technologických postupů, zejména přípravy sladu. Po jejich zavedení do praxe byly koncentrace N-nitrosaminů ve sladu a pivu značně sníženy, a proto zájem o výzkum těchto látek v posledních 15 letech ustoupil na minimum. A to i přes to, že mnohé otázky v této problematice nebyly dosud zodpovězeny. Tento článek je věnován stručnému historickému přehledu problematiky N-nitrosaminů a informuje o nejvýznamnějších dosažených pokrocích v analýze těchto...
Technický a vědecký pokrok českého pivovarství v evropských souvislostech 19. stoletíRecenzovaný článek
Michal HORÁČEK
Kvasny Prum. 2016; 62(1): 9-14 | DOI: 10.18832/kp2016002
Příspěvek se zabývá proměnou českého pivovarství v 19. století z pohledu techniky, vědy a technologie, zasazené do širších evropských souvislostí. V porovnání vývoje pivovarství v Českých zemích a dalších zemí primárně západní Evropy jsou hledány styčné body, ale zároveň si příspěvek všímá i odlišností a samostatných vývojových cest. Zároveň si všímá tendencí v předávání zkušeností, přebírání objevů apod. a jejich užití v praxi. V příspěvku je tak popsána role českého pivovarství jako pevné součásti evropského pivovarství v 19. století projevující se nejen jeho obdobným vývojem jako v ostatních zemích, ale i oboustranným provázáním technického a vědeckého...