Kvasný Průmysl, 2018 (roč. 64), číslo 5


Vliv fungicidního ošetření a podmínek skladování na hladiny vybraných mykotoxinů u ječmeneRecenzovaný článek

Pavel HORKY, Sylvie SKALICKOVA, Iva CASLAVOVA, Amanda J. DEERING, Pavel NEVRKLA, Petr SLAMA, Vaclav TROJAN, Jiri SKLADANKA

Kvasny Prum. 2018; 64(5): 212-216 | DOI: 10.18832/kp201827  

Cílem studie bylo zjistit vliv fungicidního ošetření a skladování na výskyty mykotoxinů u ječmene (Hordeum vulgare L.). Ječmen byl v prvním kroku inokulován Fusarium culmorum, následně byly aplikovány fungicidy (prothiokonazol a bixafen). Celkově bylo sledováno 57 mykotoxinů s použitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie v tandemu s hmotnostní spektrometrií. Fungicidní ošetření ovlivnilo hladinu zearalenonu, beta-zearalenolu (P <0,05), arternariolu a alternariolu-methyletheru. Hladiny deoxynivalenolu byly vyšší ve druhém roce skladování. Obsah 3-acetyl-deoxynivalenolu nebyl ošetřením ani skladováním ovlivněn. Dále bylo sledováno ve vzorcích ječmene...

Měření koncentrace kvasinek v pravoúhlé a válcovité kyvetěRecenzovaný článek

Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ

Kvasny Prum. 2018; 64(5): 217-223 | DOI: 10.18832/kp201825  

Znalost koncentrace násadních kvasnic je nutná pro stanovení zákvasného poměru. Odstřeďování a turbidimetrie představují rychlé a snadné metody pro stanovení koncentrace kvasinek. Existuje mnoho variant těchto technik pro sledování laboratorního kvašení dokonce ve zkumavkách. Postupy s přídavkem roztoku hydroxidu sodného a bez něj byly zkoumány a srovnávány. Jednoduchý výpočetní postup se zakládá na dvou parametrech, které se musí stanovit pro místní podmínky každého pivovaru. Parametry zahrnují sušinu kvasnic a počet kvasinek v 1 g kvasnic. Postup umožňuje vypočítat počet kvasinek v zakvašeném substrátu, což lze využít pro konstrukci kalibrační křivky....

Přístroj pro monitorování změn barvy a zákalu nápojů přímo v komerčních lahvíchRecenzovaný článek

Petr GABRIEL, Karel SIGLER

Kvasny Prum. 2018; 64(5): 224-232 | DOI: 10.18832/kp201831  

Barva a zákal jsou významnými vlastnostmi fermentovaných nápojů, zejména světlých, tmavých piv, bílých a červených vín a destilátů. Spektrum absorpce a rozptylu světla je určujícím a velmi důležitým analytickým parametrem spotřebitelské kvality a zdravotní nezávadnosti uvedených nápojů. Velké množství výše jmenovaných druhů nápojů se plní do lahví z průsvitného skla a plastů, které umožňují provádění optických měření. Byl navržen, vyvinut a realizován přístroj Colorturb pro určování změn barvy a zákalu nápojů přímo v komerčních obalech. Navržený přístroj využívá RGB LED světelný zdroj, který umožňuje nezávislé měření absorbance ve vzorku ve 3 oblastech...

Mikrobiologie pivovarské výroby - bakterie rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus a kultivační metody pro jejich detekci - 2. částRecenzovaný článek

Martina BROŽOVÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ

Kvasny Prum. 2018; 64(5): 233-241 | DOI: 10.18832/kp201829  

Publikace je pokračováním rešeršního článku Mikrobiologie pivovarské výroby - bakterie rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus a kultivační metody pro jejich detekci - část I (Brožová et al.: Kvasny Prum., 64(2): 50-57, 2018). Sledován byl růst 5 pivovarsky významných kmenů bakterií rodů Bacillus, Brevibacillus a Paenibacillus na vybraných ztužených kultivačních půdách. V publikaci je obsažena fotodokumentace bakteriálních kolonií a diskutována je využitelnost kultivačních médií v provozní pivovarské laboratoři.

Mikrobiologie pivovarské výroby - bakterie rodu ClostridiumRecenzovaný článek

Martina BROŽOVÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ

Kvasny Prum. 2018; 64(5): 242-247 | DOI: 10.18832/kp201830  

Druhy rodu Clostridium se ve většině případů řadí mezi sporulující obligátní anaeroby citlivé na hořké chmelové látky a kyselé pH a nepředstavují tak v pivovarských provozech závažné riziko. Jejich zvýšený výskyt v pivovarech může být spojen s modernizací technologií, které snižují přístup kyslíku v jednotlivých výrobních fázích. Endospory bakterií Clostridium byly izolovány např. ze skladovacích nádob (tanků) pro tekuté sladové náhražky (glukosové, škrobnaté sirupy). Jsou schopné přežít podmínky rmutování i chmelovaru, ale v navazujících fázích výroby piva nemohou vyklíčit. Jejich schopnost vyskytovat se ve vegetativní formě až do fáze přípravy mladiny...

Päťdesiat rokov hurbanovskej sladovneRecenzovaný článek

Tomáš KRAJČOVIČ

Kvasny Prum. 2018; 64(5): 248-257 | DOI: 10.18832/kp201826  

V apríli 2017 uplynulo presne polstoročie od ukončenia stavebných prác na sladovni a v októbri to bolo 50 rokov od vyrobenia prvých ton hurbanovského sladu. Sladovňa bola v tom čase súčasťou podniku Západoslovenské pivovary a sladovne, n.p. Bratislava. Po skompletizovaní všetkých objektov a zariadení mala sladovňa 64 náduvníkov, 16 liniek posuvných hromád a štyri dvojlieskové hvozdy. Plánovaná výrobná kapacita sladovne 30 000 ton bola dosiahnutá už v roku 1968. V roku 1984 došlo k organizačnej zmene a vznikol samostatný národný podnik Zlatý Bažant, Hurbanovo. Postavením novej klíčiarne s ôsmimi Saladinovými skriňami a dvoch jednolieskových hvozdov,...

Pivovar v Jablonném v Podještědí - historický vývojRecenzovaný článek

Miroslav KOLKA, Milan STAREC

Kvasny Prum. 2018; 64(5): 258-262 | DOI: 10.18832/kp201828  

Již z roku 1399 se dochoval první písemný doklad o vaření piva v poddanském městě Jablonné v Podještědí v režii právovárečných měšťanů. Po třicetileté válce docházelo k mnoha sporům o právo várečné mezi městem a vrchností. Původní umístění pivovaru není bohužel známo. Roku 1864 jablonští právovárečníci zakoupili vyhořelý kostel Narození Panny Marie a postupně jej adaptovali k sladovnickým a pivovarským účelům. Adaptace sakrální stavby na pivovar je v rámci středoevropského regionu unikátní záležitostí. Pivovarským účelům sloužil bývalý kostel do poloviny 20. let 20. století a poté byl využíván k různým účelům bez zásadních udržovacích prací. Dnes je...

Z jiných časopisůNerecenzovaný článek

Alexandr Mikyška

Kvasny Prum. 2018; 64(5): 264-270