Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1958; 4(7): 146-148 | DOI: 10.18832/kp1958016
Jakost chmelových extraktů československé a zahraniční výroby byla porovnávána sérií poloprovozních várek, při kterých jimi bylo nahrazeno vždy 100 % chmele. Bylo použito i extraktů bez chmelové třísloviny. Analýza chmelových extraktů prokázala lepší jakost domácích výrobků proti zahraničním. Rozborem pokusných mladin a piv bylo zjištěno, že vydatnost anglického a amerického extraktu, vyjádřená poměrem 1:7, je hlavně při vyšších náhradách za čerstvý chmel příliš vysoká. Potvrdila se znovu důležitost chmelové třísloviny při výrobě piva českého typu. U piv vyrobených s chmelovými extrakty postrádajícími chmelovou tříslovinu, se podstatně zvýšil index hořkosti. Menší změny ve vzhledu "dek" při hlavním kvašení se projevily u várek, uvařených s anglickým a americkým extraktem, což však nemělo vliv na prokvašení obou várek. Barva mladin a piv s chmelovými extrakty byla nižší než u várky srovnávací. Trvanlivost se snížila u piv, u nichž vlivem nižšího dávkování extraktu se snížilo množství hořkých látek a tříslovin.
Zveřejněno: 1. červenec 1958