Kvasny Prum. 1958; 4(8): 181-187 | DOI: 10.18832/kp1958021

Nový způsob boje proti kontaminaci při lihovém kvašení melasy.Recenzovaný článek

J. BARTA, O. ŽVÁČEK

Práce se zabývá způsobem boje proti kontaminaci při lihovém kvašení na zcela nových principech. Nevolí cestu antiseptik nebo antibiotik, ale na základě blokování růstových látek nezbytných pro kontaminaci. Tyto látky představované pravděpodobně složitými komplexy fosfoproteidů, které jsou vázané na vitamíny skupiny B, uvolňují kvasinky během lihového kvašení. Prokazuje se, že intensivní pomnožování kontaminujících Lactobacillů a jejich zvýšený metabolismus souvisí s uvedenými látkami přítomnými v autolyzátu kvasnic i v kvasící melasové zápaře. Lze je zneškodňovat malými množstvími formalinu přidávanými úměrně k jejich vzniku a v průběhu kvašení. Podle výsledků formalin nepůsobí jako antiseptikum. Jeho účinnost lze zesílit přídavkem některých antivitaminů (úspěšná jsou malá množství ferrikyanidu sodného). Zásahy oběma látkami se musí provádět přímo v kvasném procesu. Příznivé výsledky se potvrdily jak v kvasných zkouškách s odběry tak i v pokusech kontinuálních. V kontinuálních pokusech dosaženo zcela kontaminovanou kvasící záparu během 3 dnů infekce téměř zbavit, aniž by byl obsah kvasné baterie měněn. Další kontinuálně probíhající pokus, do kterého byly uměle přikvašovány kontaminující bakterie, podařilo se udržet bez přírůstků infikujících bakterií řízenými pravidelnými přídavky formalinu a ferrikyanidu. Výsledky provedených pokusů se prověřují v praxi a podle předběžných zjištění jsou výsledky velmi dobré. Domníváme se, že nový námi navrhovaný směr boje proti kontaminaci bude významný pro zvládnutí i jiných kontinuálních kvasných pochodů, kde infekce je jednou z hlavních překážek. Pro řešení je však nezbytné důkladně znát původce infekce a jejich vztah ke kulturnímu používanému mikroorganismu.

Klíčová slova: melasa, lihové kvašení, kontaminace

Zveřejněno: 1. srpen 1958