Kvasny Prum. 1959; 5(2): 36-41 | DOI: 10.18832/kp1959004

Kyslík a kysličník uhličitý v závěrečné fázi výroby piva.Recenzovaný článek

V. SEKRT, G. HERLÍKOVÁ

Sledoval se vliv vzduchu na trvanlivost, ITT, pH ,vliv procenta CO2 a tlaku. Byly provedeny řady pokusů se stáčením piva s úplnou ochranou CO2,s částečnou ochranou CO2 a normálním způsobem. Zjistilo se, že úplná ochrana zvyšuje trvanlivost o 3 dny proti původní, částečnou ochranu nedosáhneme tak vysokého efektu, trvanlivost se zvýší o 1 den. U malých provozů, kde stáčení pod ochranou CO2 by nebylo ekonomicky únosné, doporučuje výsledek šetření používat automatického klepače, který za předpokladu dobré funkce zvýší trvanlivost nejméně o 1 - 2 dny, bylo provedeno zdůvodnění využití kvasného CO2 a podán popis zařízení nutného k jeho jímání. Z ekonomického šetření vyplývá, že používání CO2 , získaného ve vlastním provozu, je podstatně levnější, nežli používání kupovaného CO2 , nehledě k tomu, že koks je důležitou surovinou v jiném odvětví našeho průmyslu, zatímco CO2 kvasný je složkou odpadní, doposud u nás nevyužívanou.

Klíčová slova: pivo, výroba, oxid uhličitý, vzduch

Zveřejněno: 1. únor 1959