Kvasný Průmysl, 1959 (roč. 5), číslo 2


Kyslík a kysličník uhličitý v závěrečné fázi výroby piva.Recenzovaný článek

V. SEKRT, G. HERLÍKOVÁ

Kvasny Prum. 1959; 5(2): 36-41 | DOI: 10.18832/kp1959004  

Sledoval se vliv vzduchu na trvanlivost, ITT, pH ,vliv procenta CO2 a tlaku. Byly provedeny řady pokusů se stáčením piva s úplnou ochranou CO2,s částečnou ochranou CO2 a normálním způsobem. Zjistilo se, že úplná ochrana zvyšuje trvanlivost o 3 dny proti původní, částečnou ochranu nedosáhneme tak vysokého efektu, trvanlivost se zvýší o 1 den. U malých provozů, kde stáčení pod ochranou CO2 by nebylo ekonomicky únosné, doporučuje výsledek šetření používat automatického klepače, který za předpokladu dobré funkce zvýší trvanlivost nejméně o 1 - 2 dny, bylo provedeno zdůvodnění využití kvasného CO2...

Péče o jakost piva tuzemské výroby.Recenzovaný článek

J. HUMMEL

Kvasny Prum. 1959; 5(2): 41-44 | DOI: 10.18832/kp1959005  

Ku prospěchu péče o jakost piv bez použití intenzivnější filtrace a bez pasterace je třeba: 1. Snažit se snížit stupeň provzdušnění lahvových piv, pokud mají dostatečný obsah CO2, vypěňováním poklepem před zátkováním. 2. U piv nepastérovaných dbát o to, aby objem hrdlového prostoru v lahvích byl co nejnižší (2,5 až 3% obsahu láhve). 3. Podporovat veškeré snahy o dosažení dostatečné zásoby kysličníku uhličitého a potřebných zařízení, zejména pro přeplňování lahvárenských zásobních tanků. 4. Podporovat zvýšení biologické čistoty vyprané filtrační hmoty častějším používáním hydroperoxidu.