Kvasny Prum. 1959; 5(6): 133-137 | DOI: 10.18832/kp1959014

Umělé chlazení ve sladovnách.Recenzovaný článek

J. LOOS

Článek se zabývá  problémem zvýšení výrobní kapacity sladoven tím, že staví chladicí zařízení umožňující prodloužit sladovnického sezónu během horkých letních měsíců. Autor analyzuje schéma a vypočítá jeho odrazu na výrobní náklady. Lze předpokládat, že v malé sladovnického rostliny dodává slad jednoho pivovaru jen tj v rostliny, které ve skutečnosti jsou tak spojeny s pivovary, aby z jejich oddělení, nová technologie nebude mít žádný podstatný vliv na výrobní náklady vypočítané na základnu 1 t sladu. Velké průmyslové sladovny slouží mnoha pivovarech bude muset nainstalovat nákladný, výkonný chladicí zařízení, které bude provozováno jen pár měsíců každý rok a v důsledku toho na výrobní náklady budou vyšší, než tady, v zařízeních spojených s pivovary.

Klíčová slova: sladovna, chlazení

Zveřejněno: 1. červen 1959