Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1959; 5(6): 133-137 | DOI: 10.18832/kp1959014
Článek se zabývá problémem zvýšení výrobní kapacity sladoven tím, že staví chladicí zařízení umožňující prodloužit sladovnického sezónu během horkých letních měsíců. Autor analyzuje schéma a vypočítá jeho odrazu na výrobní náklady. Lze předpokládat, že v malé sladovnického rostliny dodává slad jednoho pivovaru jen tj v rostliny, které ve skutečnosti jsou tak spojeny s pivovary, aby z jejich oddělení, nová technologie nebude mít žádný podstatný vliv na výrobní náklady vypočítané na základnu 1 t sladu. Velké průmyslové sladovny slouží mnoha pivovarech bude muset nainstalovat nákladný, výkonný chladicí zařízení, které bude provozováno jen pár měsíců každý rok a v důsledku toho na výrobní náklady budou vyšší, než tady, v zařízeních spojených s pivovary.
Zveřejněno: 1. červen 1959