Kvasny Prum. 1959; 5(8): 184-187 | DOI: 10.18832/kp1959024

Vliv poléhání na technologické vlastnosti sladovnického ječmene.Recenzovaný článek

J. LEKEŠ

Bylo prokázáno, že poléhání má značný zhoršující vliv na technologickou hodnotu sladovnického ječmene. Zrno z polehlého porostu obsahuje v průměru o 4,75% bílkovin více, škrobu o 4,24% méně než zrno z nepolehlého porostu. Vliv poléhání se projevuje rovněž na zvětšení pluchatosti (o0,49 avíce%), na snížení hektolitrové a absolutní váhy i na zvýšení propadu na sítech. Všechny faktory, jež jsou základním předpokladem k dosažení vysoce hodnotného sladu, jsou zrna polehlého porostu značně sníženy a dokonce i frakce2,8 a2,5 mm, které podle norem náležejí do první skupiny, neskýtají nám záruku k výrobě jakostního sladu. Uvedené výsledky, jež se dále zpracovávají, nutí nás k úvaze, zda v době masového polehnutí porostu, jak tomu bývá v některých letech bohatých na srážky, nebude nutné alespoň partie, určené k výrobě exportního sladu, posuzovat nejen podle vzhledu a mechanických rozborů, ale i podle obsahu dusíku a škrobu a nevyhovující partie ze sladování vylučovat, takže zrno z polehlého porostu, které má vysoký obsah bílkovin, by se používalo na krmení.

Klíčová slova: ječmen, poléhání, kvalita

Zveřejněno: 1. srpen 1959