Kvasny Prum. 1973; 19(6): 127-131 | DOI: 10.18832/kp1973010

Hospodářský význam a způsoby získávání aktivního sušeného droždí.Recenzovaný článek

M. ŠESTÁKOVÁ

Komplexní rešeržní přehled metod sušení aktivního droždí, které je moderní konzervační formou pekařského droždí. Jsou popsány dlouhodobé postupy sušení od nejstaršího způsobu sušení v proudu vzduchu v komorových pásových sušárnách, včetně polské kontinuálně pracující pásové sušárny, sovětské tunelové sušárny a švédské vakuové bubnové sušárny. Z moderních krátkodobých postupů jsou podrobně popsány a zhodnoceny způsoby rozprašovací ( sprejové) a fluidní, pracující jednostupňově nebo ve více stupních, popř. ve vibrofluidní úpravě; citován je také britský dvoustupňový kombinovaný postup sprejového a komorového sušení. Z hlediska rentability výroby i jakosti hotového výrobku vyhovuje nejlépe fluidní, popř vibrofluidní technika, poskytující aktivní sušené droždí bez použití přídavků pomocných látek k čerstvému droždí před sušením.

Klíčová slova: sušené droždí, hospodářský význam

Zveřejněno: 1. červen 1973