Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1973; 19(6): 127-131 | DOI: 10.18832/kp1973010
Komplexní rešeržní přehled metod sušení aktivního droždí, které je moderní konzervační formou pekařského droždí. Jsou popsány dlouhodobé postupy sušení od nejstaršího způsobu sušení v proudu vzduchu v komorových pásových sušárnách, včetně polské kontinuálně pracující pásové sušárny, sovětské tunelové sušárny a švédské vakuové bubnové sušárny. Z moderních krátkodobých postupů jsou podrobně popsány a zhodnoceny způsoby rozprašovací ( sprejové) a fluidní, pracující jednostupňově nebo ve více stupních, popř. ve vibrofluidní úpravě; citován je také britský dvoustupňový kombinovaný postup sprejového a komorového sušení. Z hlediska rentability výroby i jakosti hotového výrobku vyhovuje nejlépe fluidní, popř vibrofluidní technika, poskytující aktivní sušené droždí bez použití přídavků pomocných látek k čerstvému droždí před sušením.
Zveřejněno: 1. červen 1973