Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1974; 20(12): 265-267 | DOI: 10.18832/kp1974033
Zkoumal se vliv solí Cd,Zn,Hg na růst 8 kmenů laktobacilů a 7 kmenů pediokoků ze sbírkových kultur i izolovaných z piva. Inhibiční účinek klesal v řadě Hg>=Cd>Zn. Soli Cd a Zn potlačovaly více růst pediokoků než lactobacilů. Minimální inhibiční koncentrace chloridu kademnatého (CdCl2 . 2,5 H2O) v pevné půdě připravené k prokvašení sladiny a dalších látek se pohybovaly v rozmezí 200 - 1400 mg/l pro laktobacily a 1,6 - 100 mg/l pro pediokoky. Soli Zn působily podobně, ale k inhibici bylo zapotřebí řádově vyšších koncentrací. Soli rtuti potlačovaly růst lactobacilů a pediokoků ve stejném rozsahu.
Zveřejněno: 1. prosinec 1974