Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1975; 21(5): 107-109 | DOI: 10.18832/kp1975014
Je popsána modifikovaná Cannizarova metoda ke stanovení kysličníku uhličitého v sycených nápojích potenciometrickou titrací. Na rozdíl od dosud používaných metod vyznačuje se tato metoda vysokou přesností stanovení za použití běžné laboratorní techniky. Podrobný popis metody je doplněn praktickým příkladem výpočtu. Metoda umožňuje stanovit obsah kysličníku uhličitého ve všech sycených nápojích (alkoholických i nealkoholických), zvláště ji lze výhodně použít v barevných nápojích. Mezi její výhody patří i to, že umožňuje stanovit obsah kysličníku uhličitého v nápojích plněných do každého typu láhve bez zřetele na systém uzavření. Při vhodném způsobu odběru vzorku ji lze s úspěchem aplikovat i v různých mezifázích výroby nápojů.
Zveřejněno: 1. květen 1975