Kvasny Prum. 1975; 21(5): 107-109 | DOI: 10.18832/kp1975014

Stanovení kysličníku uhličitého v sycených nápojích potenciometrickou titrací.Recenzovaný článek

J. ŠTICHAUER

Je popsána modifikovaná Cannizarova metoda ke stanovení kysličníku uhličitého v sycených nápojích potenciometrickou titrací. Na rozdíl od dosud používaných metod vyznačuje se tato metoda vysokou přesností stanovení za použití běžné laboratorní techniky. Podrobný popis metody je doplněn praktickým příkladem výpočtu. Metoda umožňuje stanovit obsah kysličníku uhličitého ve všech sycených nápojích (alkoholických i nealkoholických), zvláště ji lze výhodně použít v barevných nápojích. Mezi její výhody patří i to, že umožňuje stanovit obsah kysličníku uhličitého v nápojích plněných do každého typu láhve bez zřetele na systém uzavření. Při vhodném způsobu odběru vzorku ji lze s úspěchem aplikovat i v různých mezifázích výroby nápojů.

Klíčová slova: sycené nápoje, oxid uhličitý, stanovení

Zveřejněno: 1. květen 1975