Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1975; 21(9): 205-208 | DOI: 10.18832/kp1975026
Pro hodnocení účinnosti odpěňovadel používaných při aerobních kultivacích mikroorganismů byl navržen fermentační test, spočívající v šestihodinové kultivaci za standardních podmínek a ve sledování spotřeby automaticky dávkovaného odpěňovala. Odpěňovací mohutnost se vyjadřuje koeficientem účinnosti, což je poměr specifické spotřeby čisté kyseliny alejové a specifické spotřeby zkoušeného odpěňovala, který ukazuje, kolikrát je zkoušené odpěňovalo účinnější než kyselina olejová. Relativní vyjádření odpěňovací účinnosti zvyšuje reprodukovatelnost fermentačního testu při použití surovin s různou pěnivostí. Byly stanoveny účinnosti některých průmyslově používaných odpěňovadel.
Zveřejněno: 1. září 1975