Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(1): 10-13 | DOI: 10.18832/kp1976002
Článek obsahuje přehled hlavních skupin bakteriálních kontaminantů piva a jeho meziproduktů a informuje o současných znalostech jejich vlastností, taxonomického zařazení a jeho změn. V článku jsou probrány nejvýznamnější kontaminanty - příslušníci baktérií mléčného kvašení - zástupci rodů Lactobacillus a Pedicoccus a dále skupiny baktérií octových a mladinových. Pro úplnost je zařazen do přehledu o rod Zymomonas a jeho druhové rozšíření, přestože jeho zastoupení bylo zatím zaznamenáno jako nežádoucí kontaminace pouze u anglických svrchně kvašených piv.
Zveřejněno: 1. leden 1976