Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(2): 25-28 | DOI: 10.18832/kp1976005
Článek popisuje přístroj k měření závislosti úhynu mikroorganismů na teplotě. Do kovového bloku, jehož konce se udržují na stálých teplotách, se umístí suspenze mikroorganismů v agarovém gelu, čímž různá místa vzorku získají různou teplotu. Mezi teplotu a vzdálenosti mezi konci bloku platí lineární vztah, podle nějž se jednotlivým místům vzorku přiřadí různé teploty. Po ukončení reakce se vzorek vyjme, ochladí a inkubuje na vhodné živné půdě. Měřením letálních teplot mléčných baktérií v živné půdě z prokvašené sladiny a dalších přísad se pro 3 kmeny laktobacilů izolovaných z piva získaly hodnoty 55,0 °C, 55,2 °C a 58,3 °C a pro dva kmeny pediokoků teploty 51,3 °C a 58,8 °C. v závěru článku se uvádějí další možnosti použití přístroje při řešení různých úloh.
Zveřejněno: 1. únor 1976