Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1978; 24(2): 41-44 | DOI: 10.18832/kp1978007
Prudký rozvoj poznatků o výrobě mikrobiálních bílkovin a jejich přímé využití v lidské výživě předběhl vývoj předpisů, které kontrolují jakost a uvádějí požadavky na nové zdroje bílkovin. V ČSSR se na vypracování těchto předpisů systematicky napracuje, ale bude možné převzít doporučení, která vydala Poradní skupina OSN pro bílkoviny Protein Advisory Group - PAG. Krmné etanolové kvasnice vyráběné v ČSSR se svým složením podobají výrobkům TORUTEIN americké společnosti AMOCO, které jsou určeny a v USA povoleny k potravinářskému použití. Je pravděpodobné, že po určitých úpravách krmných etanolových kvasnic, např. po snížení obsahu nukleových kyselin a po určitých změnách technologického postupu by bylo možné při výrobě krmných bílkovin získávat současně výrobek, který by se uplatnil v potravinářství.
Zveřejněno: 1. únor 1978