Kvasny Prum. 1978; 24(4): 73-77 | DOI: 10.18832/kp1978012

Stanovení těkavých látek piva metodou plynové chromatografie.Recenzovaný článek

M. KAHLER, J. ČEPIČKA, J. MO©TEK, F. ©ÁMAL

Popis metody stanovení těkavých látek piva plynovou chromatografií. Ke koncentraci těkavých látek před vlastní analýzou se pouľilo destilace vodní parou a extrakce destilátu směsí pentan - etyléter (1 : 2). Uvedeným postupem se určily alkoholy, estery a mastné kyseliny, jejichľ koncentrační rozsah v analyzovaných pivech byl 66,4 aľ 125,6 mg/l (alkoholy), 14,1 aľ 43,4 mg/l (estery) a 28,6 aľ 83,2 mg/l (mastné kyseliny).

Klíčová slova: pivo, těkavé látky, plynová chromatografie, metoda stanovení

Zveřejněno: 1. duben 1978