Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1978; 24(11): 241-246 | DOI: 10.18832/kp1978040
Sledoval se vliv některých vyšších a aromatických alkoholů na chuť a vůni piva. Koncentrace přidávaných alkoholů měla vzestupnou tendenci, střední přídavek odpovídal přibližně takovému množství, aby konečná koncentrace v pivě se přiblížila co nejvíce hodnotě prahové koncentrace vnímání, uvedené v zahraniční literatuře. Upravená piva se senzoricky hodnotila trojúhelníkovou metodou a skutečná koncentrace alkoholů se kontrolovala plynovou chromatografií. Ze získaných výsledků se určil rozsah prahových koncentrací vnímání jednotlivých alkoholů a vypočetly se indexy významnosti. Senzoricky významné jsou 2-methyl-1-butanol, 3-methylbutanol a 2-fenylethanol. Mezi 2-fenylethanolem a ostatními alkoholy byly zjišťovány chuťové interakce, projevující se změnou jeho prahové koncentrace vnímání. Uvedené výsledky budou postupně rozšířeny zkoumáním dalších těkavých látek.
Zveřejněno: 1. listopad 1978