Kvasny Prum. 1979; 25(3): 49-52 | DOI: 10.18832/kp1979007

Změny obsahu těkavých látek piv surogovaných ječmenem.Recenzovaný článek

J. MOŠTEK, J. ČEPIČKA, V. PEŘINA

Práce shrnuje poznatky o vlivu surogace sladu ječmenem bez aplikace enzymových preparátů na obsah a kvalitu látek těkajících s vodní párou u 10% světlého piva z dvourmutových várek. Se stoupající surogací sladu ječmenem od 10 až do 40 % se v hotových pivech zvyšoval jak obsah celkových těkavých látek, tak i jejich vybraných složek (stanovených plynovou chromatografií) ze skupin vyšších alifatických alkoholů a β-fenyletanolu, nižších mastných kyselin a kyseliny β-fenyloctové i esterů.

Klíčová slova: pivo, ječmen, slad, surogace

Zveřejněno: 1. březen 1979