Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 3


Změny obsahu těkavých látek piv surogovaných ječmenem.Recenzovaný článek

J. MOŠTEK, J. ČEPIČKA, V. PEŘINA

Kvasny Prum. 1979; 25(3): 49-52 | DOI: 10.18832/kp1979007  

Práce shrnuje poznatky o vlivu surogace sladu ječmenem bez aplikace enzymových preparátů na obsah a kvalitu látek těkajících s vodní párou u 10% světlého piva z dvourmutových várek. Se stoupající surogací sladu ječmenem od 10 až do 40 % se v hotových pivech zvyšoval jak obsah celkových těkavých látek, tak i jejich vybraných složek (stanovených plynovou chromatografií) ze skupin vyšších alifatických alkoholů a β-fenyletanolu, nižších mastných kyselin a kyseliny β-fenyloctové i esterů.

Faktory ovlivňující hodnoty konečného stupně prokvašení. I. Rešerše II. Experimentální část.Recenzovaný článek

M. NENTWICHOVÁ, A. VRTĚLOVÁ

Kvasny Prum. 1979; 25(3): 52-55 | DOI: 10.18832/kp1979008  

První část shrnuje literární prameny, zabývající se touto problematikou. V experimentální práci  je hodnocen genetický vliv odrůdy, vliv hladiny bílkovin a technologie sladování na hodnoty konečného stupně prokvašení. Projevila se závislost na odrůdě, ale i na ročníku a pěstebním místě. Toto kritérium lze rovněž příznivě ovlivnit technologií sladování, především vyšším obsahem bílkovin a chladným vedením. Rovněž je markantní vliv hvozdění. Kladný vliv má prodloužení první fáze, překročení teplot při dotahování má negativní vliv nejen na konečný stupeň prokvašení, ale i na jiné analytické znaky.

Využití dřevného hydrolyzátu se syntetickým ethanolem pro produkci krmného droždí I.Recenzovaný článek

J. PELECHOVÁ, V. KRUMPHANZL, K. KADLEC, J. STANĚK, T. SOKOLOV

Kvasny Prum. 1979; 25(3): 56-64 | DOI: 10.18832/kp1979009  

Kvasinka Candida utilis  a směs kvasinek Candida tropicalis a Candida scottii byly kultivovány na upraveném hydrolyzátu dřeva v kombinaci se syntetickým ethanolem. Předností tohoto směsného substrátu je možnost vyrovnávat nízký a kolísavý obsah uhlíku v hydrolyzátu dřeva, k němuž dochází v důsledku přítomnosti furalu vznikajícího během kyselé hydrolýzy, nezemědělským zdrojem uhlíku - syntetickým ethanolem. Obohacení hydrolyzátu dřeva zvyšuje stabilitu fermentačního  procesu a umožňuje intenzivnější využití technologického zařízení.