Kvasny Prum. 1979; 25(3): 52-55 | DOI: 10.18832/kp1979008

Faktory ovlivňující hodnoty konečného stupně prokvašení. I. Rešerše II. Experimentální část.Recenzovaný článek

M. NENTWICHOVÁ, A. VRTĚLOVÁ

První část shrnuje literární prameny, zabývající se touto problematikou. V experimentální práci  je hodnocen genetický vliv odrůdy, vliv hladiny bílkovin a technologie sladování na hodnoty konečného stupně prokvašení. Projevila se závislost na odrůdě, ale i na ročníku a pěstebním místě. Toto kritérium lze rovněž příznivě ovlivnit technologií sladování, především vyšším obsahem bílkovin a chladným vedením. Rovněž je markantní vliv hvozdění. Kladný vliv má prodloužení první fáze, překročení teplot při dotahování má negativní vliv nejen na konečný stupeň prokvašení, ale i na jiné analytické znaky.

Klíčová slova: konečný stupeň prokvašení, kvašení, kvasinky

Zveřejněno: 1. březen 1979