Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1979; 25(3): 52-55 | DOI: 10.18832/kp1979008
První část shrnuje literární prameny, zabývající se touto problematikou. V experimentální práci je hodnocen genetický vliv odrůdy, vliv hladiny bílkovin a technologie sladování na hodnoty konečného stupně prokvašení. Projevila se závislost na odrůdě, ale i na ročníku a pěstebním místě. Toto kritérium lze rovněž příznivě ovlivnit technologií sladování, především vyšším obsahem bílkovin a chladným vedením. Rovněž je markantní vliv hvozdění. Kladný vliv má prodloužení první fáze, překročení teplot při dotahování má negativní vliv nejen na konečný stupeň prokvašení, ale i na jiné analytické znaky.
Zveřejněno: 1. březen 1979