Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1979; 25(7): 154-161 | DOI: 10.18832/kp1979023
Provedeno měření rheologických vlastností natrium-, kalcium- a magnesium-bisulfitových výluhů v závislosti na koncentraci rozpuštěné sušiny. S ohledem na další zpracování výluhů pro výrobu kvasničné biomasy byla měření provedena při mezních teplotách kultivace 30 a 35 °C. Měření se prováděla na rotačním viskozimetru Rheomat-30 (Contraves, Švýcarsko) v systému MS-O. Výsledky ukázaly, že ve sledovaném rozsahu koncentrací rozpuštěné sušiny od 8 do 50 % vykazovaly všechny druhy výluhů newtonský charakter. Do koncentrace asi 15 % rozpuštěné sušiny byla dynamická viskozita u všech druhů výluhů téměř shodná. Totéž se projevilo při koncentracích nad 38 % rozpuštěné sušiny. Ukázalo se, že s růstem koncentrace rozpuštěné sušiny vzrůstá vliv teploty na hodnotu viskozity. Při nízkých koncentracích rozpuštěné sušiny, kolem 12 až 15 %, neovlivňuje hodnotu viskozity, ani druh výluhu, ani druh a původ dřevné hmoty.
Zveřejněno: 1. červenec 1979