Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1979; 25(8): 172-174 | DOI: 10.18832/kp1979025
Článek informuje o nutnosti důsledného sběru a využití pivovarských odpadů dosud ještě nedostatečně využívaných. Rozebírá příčiny tohoto stavu a hledá jeho nápravu jak v pivovarech, tak i zemědělských závodech. Současně se zabývá ekonomickým přínosem ze zvýšeného prodeje těchto odpadů a snížením finančních náhrad za vypouštění odpadních vod do veřejných toků. Důsledným sběrem přispívá pivovarský průmysl i k zlepšování životního prostředí. V tabulkové části jsou citovány obsahy důležitých aminokyselin, stopových prvků a vitamínů obsažených v tekutých pivovarských kvasnicích, důležitých pro výkrm vepřového a hovězího dobytka, ve srovnání s jinými druhy krmiv. Podrobně je popsán způsob konzervace tekutých kvasnic kyselinou propionovou, jeho výhody proti klasické úpravě, jakož i přednosti jejich využití při výkrmu vepřů.
Zveřejněno: 1. srpen 1979