Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1979; 25(11): 241-245 | DOI: 10.18832/kp1979036
Byla studována inhibice aktivity amylasy riboflavinem a chelatonem 3 a hledány podmínky, při níchž je aktivita α-amylasy prakticky zcela inhibována, zatímco aktivita β-amylasy zůstane nedotčena. Na základě těchto pokusů byla vypracována rychlá a jednoduchá metoda stanovení α- a β-amylásové aktivity v pivovarském sladu. Metoda je založena na inaktivaci α-amylasy roztokem riboflavinu nebo chelatonu 3 ( dvojsodná sůl EDTA ). Navržená metoda je rychlá a přesná a je vhodná pro stanovení aktivity α-amylásy a β-amylasy v pivovarské provozní laboratoři. Popsanou metodou byla sledována α- a β-amylasová aktivita při klíčení ječmene. Výsledky získané touto metodou jsou ve velmi dobré shodě s výsledky jiných autorů.
Zveřejněno: 1. listopad 1979