Kvasny Prum. 1979; 25(12): 265-269 | DOI: 10.18832/kp1979040

Provozní zkušenosti s rozdílným způsobem a intenzitou vzdušnění mladiny.Recenzovaný článek

J. MOŠTEK, J. ŠAVEL, A. BRABEC

Práce se zabývá obsahem rozpuštěného vzdušného kyslíku v mladinách ze tří různých pivovarů s těmito způsoby chlazení a intenzitou vzdušnění mladiny: A - vířivá káď, deskový tepelný výměník s následnou keramickou vzdušnící svíčkou; B - chladící stoky, sprchový chladič; C - chladící stoky, deskový tepelný výměník bez vzdušnění. Způsobem A se dosahovalo nejvyššího obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v 10% a 12% světlých mladinách (Ø 7,4 mg O2/l), kolísání jeho obsahu i teplot smíchaných mladin bylo vyšší než u velmi vyrovnaného otevřeného způsobu B chlazení a vzdušnění mladin (Ø 6,0 mg O2/l). Způsobem C bylo vzdušnění mladin nedostatečné (Ø 3,6 mg O2/l). Způsoby provzdušňování (protahování mladiny po sespílání stlačeným vzduchem, pád mladiny do kvasné kádě) byly poměrně málo účinné. Při hlavním kvašení mladin s odstupňovaným obsahem rozpuštěného vzdušného kyslíku v rozmezí 4,8 - 9,5 mg O2 /l se s jeho poklesem průkazně zhoršoval nárůst a sedimentace kvasnic, vývoj zdánlivého extraktu a teploty a proces čiření mladého piva při dokvašování.

Klíčová slova: mladina, vzdušnění, pivovar

Zveřejněno: 1. prosinec 1979