Kvasny Prum. 1980; 26(7): 145-148 | DOI: 10.18832/kp1980022

Územní specializace výroby sladovnického ječmene v ČSR.Recenzovaný článek

Z. VOŇKA

Na základě půdně klimatických podmínek, obsahu bílkovin v zrně a množství nakupovaného sladovnického ječmene byla navržena specializace výroby ječmene pro sladovnické a krmivářské účely. Předpokládá se, že v oblasti sladovnického ječmene může být využito 50 % a v přechodné oblasti 30 % produkce pro sladovnické účely. V oblasti krmného ječmene nutno věnovat pozornost faktorům (pěstební technologie a genotyp), které podporují biosyntézu bílkovin a tím zvýšení krmné hodnoty zrna. Provedené kalkulace ukazují, že i zvýšené množstevní požadavky sladovnického průmyslu při udržení jakosti zrna lze při specializaci výroby zajistit. Poděkování: Autor děkuje GŘ Pivovary a sladovny a ZNZP za laskavé poskytnutí všech vyžádaných údajů.

Klíčová slova: ječmen, výroba, územní specializace

Zveřejněno: 1. červenec 1980