Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1980; 26(7): 145-148 | DOI: 10.18832/kp1980022
Na základě půdně klimatických podmínek, obsahu bílkovin v zrně a množství nakupovaného sladovnického ječmene byla navržena specializace výroby ječmene pro sladovnické a krmivářské účely. Předpokládá se, že v oblasti sladovnického ječmene může být využito 50 % a v přechodné oblasti 30 % produkce pro sladovnické účely. V oblasti krmného ječmene nutno věnovat pozornost faktorům (pěstební technologie a genotyp), které podporují biosyntézu bílkovin a tím zvýšení krmné hodnoty zrna. Provedené kalkulace ukazují, že i zvýšené množstevní požadavky sladovnického průmyslu při udržení jakosti zrna lze při specializaci výroby zajistit. Poděkování: Autor děkuje GŘ Pivovary a sladovny a ZNZP za laskavé poskytnutí všech vyžádaných údajů.
Zveřejněno: 1. červenec 1980