Kvasny Prum. 1980; 26(10): 226-229 | DOI: 10.18832/kp1980038

Přehled a vývoj dezinfekčních prostředků v potravinářském průmyslu.Recenzovaný článek

L. ŠVORCOVÁ

Práce pojednává o možnostech kontaminace nealkoholických nápojů i jiných potravin během zpracování v provozu. Každý závod má svou specifickou značně odolnou mikroflóru, takže koncentrace doporučované výrobci jsou často nedostačující pro účinnou dezinfekci. Proto je třeba při aplikaci nového dezinfekčního prostředku v závodech experimentálně prověřit účinnou koncentraci. Pro tyto účely se používá metoda zřeďovací, metoda testovacích nosičů, metoda disková. Jsou probrány v ČSSR vyráběné a dosažitelné dezinfekční prostředky, počínaje louhy a kyselinami. Je uvedena účinnost nově vyráběných Alkonů. Za nejúčinnější jsou považovány chlórové preparáty, chloramin B a dvousložkový detergent s chlornanem sodným. Pro provozní účely se neosvědčily Jodonaly a bylo nutno je aplikovat až v 5 % koncentraci.

Klíčová slova: dezinfekční prostředky, potravinářství

Zveřejněno: 1. říjen 1980