Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1980; 26(12): 280-282 | DOI: 10.18832/kp1980047
Typ zařízení a jeho konstrukce výrazně ovlivňují biosyntetický proces. Výsledky z kultivací na třepacím stroji nemohou poskytnout téměř žádné informace pro rozměrovou analýzu. 20 ks slitých baněk á 50 ml neodpovídá 1 lnetto obsahu fermentoru z pohledu chování kultury i tvorby produktu. Dosažení špičkové produkce v laboratorním měřítku není zárukou adekvátního efektu ve větším měřítku, nýbrž slouží jako prvotní informace o procesu. Jednou z cest sledování vazby aparátu na proces a jeho optimalizaci je zachování kinematické podobnosti a dynamické podobnosti systémů (rovnost sil působících na kapalinu, obvodové rychlosti míchadla, relace P/V, Tmix, KLa apod.).
Zveřejněno: 1. prosinec 1980