Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1981; 27(4): 81-89 | DOI: 10.18832/kp1981014
Při výzkumu využívání etanolu kvasinkami Candida utilis se používá produkční kultura kvasinek, udržovaná ve formě kvasničné pasty, která se obnovuje následnými kultivacemi, při kterých kvasinky z předcházející kultivace slouží jako inokulum pro následující kultivaci. Při zavedení melasových lihovarských výpalků, stimulujících utilizaci etanolu, do základního syntetického živného média byly pozorovány morfologické změny kvasničné populace. Z produkční kultury byly vyizolovány čtyři kmeny kvasinek s rozdílnými charakteristikami. Dva z nich, izoláty III-5 aIII-6, byly určeny jako nový druh kvasinek a byly nazvány Candida ethanolica; další dva izoláty, I-l a II-2, patřily ke kvasinkám Candida utilis. Izoláty III-5 a III-6 měly lepší růstové vlastnosti vzhledem k etanolu než izoláty I-l a II-2. Z výsledků dále vyplynulo, že pro vedení produkční kultury ve formě kvasničné pasty v nesterilních podmínkách je nutné používat čistě syntetické živné médium a v určitých časových intervalech mikrobiologicky ověřovat kmenovou homogenitu produkční kultury.
Zveřejněno: 1. duben 1981