Kvasny Prum. 1981; 27(5): 100-103 | DOI: 10.18832/kp1981016

Problematika mikroorganismů ve sladařském průmyslu. Zahnědlé špičky ječmene.Recenzovaný článek

K. KOSAŘ

Mykoflóra našich ječmenů se kvalitativně ani kvantitativně neliší od mykoflóry ječmenů zahraniční provenience. Zkoumaný soubor vzorků ječmene sklizně 1978 se vyznačoval vcelku dobrou mikrobiologickou kvalitou, vzhledem k vysokému počtu kontaminovaných zrn mikroskopickými houbami Alternaria, Cladosporium a Epicoccum, které jsou z hlediska sladařského nevýznamné. Mikoflóra zjištěna na tomto souboru vzorků není omezena jen na plochu, ale proniká částečně obaly zrna bez poškození klíčku. Ani použitý silný dezinfekční prostředek významně neovlivnil její složení. Určitá změna barvy zrna (tzv. červená plíseň) je způsobena přítomností mikroskopických hub Acremonium, Epicoccum, ale také Fusarium. Je pravděpodobné, že silné pomnožení "červené plísně" při máčení je způsobeno polní kontaminací Fusarium spp. V tomto souboru vzorků se neprokázal vliv "plísní" na tvorbu zahnědlých špiček. Vznik zahnědlých špiček je zřejmě nejvíce ovlivněn atmosférickými vlivy před sklizní.

Klíčová slova: zehnědlé špičky, ječmen, sladařství

Zveřejněno: 1. květen 1981