Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1981; 27(9): 193-198 | DOI: 10.18832/kp1981035
V první části tohoto výzkumného úkolu byly porovnány různé způsoby imobilizace kvasinek a vlastnosti získaných biokatalyzátorů. Nejlépe se osvědčil jako nosič alginát vápenatý, a to nejen z hlediska přípravy a pevnosti vazby, nýbrž i z hlediska udržení dlouhodobé vysoké kvasné aktivity. Postupně se určily základní parametry pro vazbu kvasinek a současně se vyzkoušel způsob potlačení bobtnavosti alginátových peletek. Některé prvky přípravy vázaných buněk jsou předmětem patentové přihlášky. V další části řešení tohoto výzkumného úkolu je zaměřena pozornost na vliv kontaminace provozních mladin na průběh kvašení při aplikaci vázaných buněk a na vypracování nejvhodnějšího technologického postupu pro pokusy ve větším měřítku.
Zveřejněno: 1. září 1981