Kvasný Průmysl, 1981 (roč. 27), číslo 9


Imobilizované pivovarské kvasinky.Recenzovaný článek

M. POLEDNÍKOVÁ, H. ŠEDOVÁ, M. KAHLER

Kvasny Prum. 1981; 27(9): 193-198 | DOI: 10.18832/kp1981035  

V první části tohoto výzkumného úkolu byly porovnány různé způsoby imobilizace kvasinek a vlastnosti získaných biokatalyzátorů. Nejlépe se osvědčil jako nosič alginát vápenatý, a to nejen z hlediska přípravy a pevnosti vazby, nýbrž i z hlediska udržení dlouhodobé vysoké kvasné aktivity. Postupně se určily základní parametry pro vazbu kvasinek a současně se vyzkoušel způsob potlačení bobtnavosti alginátových peletek. Některé prvky přípravy vázaných buněk jsou předmětem patentové přihlášky. V další části řešení tohoto výzkumného úkolu je zaměřena pozornost na vliv kontaminace provozních mladin na průběh kvašení při aplikaci vázaných buněk a na vypracování...

Jak to bylo s pasterační jednotkou.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 1981; 27(9): 199-200 | DOI: 10.18832/kp1981036  

Článek popisuje historii pasterační jednotky a její význam pro pasteraci piva. Uvádějí se programy pro kalkulačky HP97 aTI 58 pro přesný výpočet hodnot letálních podílů při pasteraci piva.

Biochemická charakteristika kvasinek.Recenzovaný článek

T. GINOVA-STOLJAVOVA

Kvasny Prum. 1981; 27(9): 200-203 | DOI: 10.18832/kp1981037  

U dvou kmenů kvasinek Sacch. carlsbergensis byly sledovány některá teoreticky i prakticky významná bio chemické charakteristiky, jako jsou aerobní růst a respirace v médiu s 2 % a 0,15 % glukózy a fermentační aktivita kmenů na 2 % maltóze po přidání 10 % glukózy. Na rozdíl od kmene 51, vykazujícího při růstu na médiu s glukózou diauxický růst s prodlevou 5 h, nízkou respirační aktivitu a při růstu na maltóze citlivost ke glukózovému efektu, byly u kmene T zjištěny vlastnosti zcela výjimečné pro kvasinku S. carlsbergensis: aerobní růst kmene T na glukóze proběhl bez diauxie a s relativně vysokou respirační aktivitou (měřeno QO2 Warburgovým...

Uplatnenie kontinuálneho kvasenia pri výrobe bielych hroznových vín.Recenzovaný článek

A. DOBOŠ, M. ORSZÁGOVÁ

Kvasny Prum. 1981; 27(9): 203-206 | DOI: 10.18832/kp1981038  

V súčasnej dobe sa vo vinárstve SSR vytvorili surovinové i technické predpoklady umožňujúce reálne uvažovať so zavedením kontinuálneho kvasenia muštov kvalitných bielych kultivarov. Doterajšie praktické skúsenosti potvrdzujú prednosti uvádzané v literatúre. Odpadá obdobie rozkvášania a dokvášania, tým sa zvyšuje intenzita kvasenja a výkonnosť na jednotku kvasného priestoru. Z toho vyplýva najdôležitejšia výhoda v našich podmienkach: možnosť úspory časti objemu kvasných priestorov v porovnaní s jednorázovým kvasením. Vytvárajú sa tiež možnosti pre mechanizáciu a reguláciu procesu kvasenia. Použitie regulácie teploty a zariadenia na zachytávanie etanolu...

Získavanie jablčnej šťavy z výliskov kombináciou extrakcie a membránových procesov.Recenzovaný článek

V. HLAVAČKA, P. BROKEŠ, L. ŠORMAN

Kvasny Prum. 1981; 27(9): 206-211 | DOI: 10.18832/kp1981039  

Výlisky z jablk tvoria dnes u nás odpad. Jednou z možností ich využitia je ich extrakcia vodou a dolisovanie. Okrem racionálnejšieho zúžitkovania suroviny sa získa aj väčšie množstvo šťavy rovnakej kvality ako lisovaním. V práci bol študovaný vplyv teploty a množstva extrahovadla a stupňa extrakcie na chemické zloženie extraktu a na výtažnosť extrakcie. Extrakty boli purifikované ultrafiltráciou a pokusne osmoticky zahustené na asi 4-násobok sušiny lisovanej štavy. Vzhľadom na súčasný stav a možnosti v našich lisovniach ovocia bolo navrhnuté tzv. druhé lisovanie výliskov, aj keď by bola vhodnejšia viacstupňová protiprúdna extrakcia ovocia alebo aspoň...