Kvasny Prum. 1981; 27(10): 227-231 | DOI: 10.18832/kp1981043

Aktivita pekařského droždí a další možnosti jejího zvyšování.Recenzovaný článek

M. RYCHTERA, A. PICHOVÁ

Článek rozebírá některé z hlavních možností zvyšování aktivity pekařského droždí. Otázka je především zaměřena na optimalizaci složení média, a to z hlediska obsahu růstových faktorů. Vychází se přitom z toho, že definice růstových faktorů indikuje výraznou změnu v hladině lipidů a může proto zasáhnout do průběhu hlavních biosyntéz kvasinkové buňky. Vliv je hodnocen na základě maltasové (α-D-glukosidasové), sacharasové (invertasové, β-D-fruktofuranosidasové) aktivity a respiračních aktivit kvasinek. Z růstových faktorů byl vybrán biotin, myo-inositol, pyridoxin, kyselina pantothenová, thiamin a kyselina nikotinová, jejichž vliv byl testován u dvou provozních kmenů kvasinek. Nejvíce se projevila definice biotinu u obou kmenů. Výsledky podporují myšlenku homogenizace a míchání melas podle obsahu růstových látek.

Klíčová slova: pekařské kvasnice, aktivita

Zveřejněno: 1. říjen 1981