Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1982; 28(1): 4-7 | DOI: 10.18832/kp1982001
Článek pojednává o vlivu některých technologických podmínek na ztráty hořkých látek při výrobě mladiny a mladého piva. Zvýšení obsahu bílkovin ve sladině má za následek snížení množství hořkých látek v mladině. Odstranění části vysokomolekulárních bílkovin ze sladiny naopak snižuje ztráty hořkých látek. Změny obsahu polyfenolů chmele neměly prokazatelný vliv na výtěžnost hořkých látek. Také obsah mědi ve sladině neměl vliv na obsah izohumulonů v mladině. Patrný vliv měl tvar kvasné nádoby použité pro hlavní kvašení.
Zveřejněno: 1. leden 1982