Kvasny Prum. 1982; 28(3): 49-53 | DOI: 10.18832/kp1982011

Vliv kvalitativních znaků sladu na jakost piva.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ

V současné době jsou podrobovány značné kritice běžně zavedené analýzy sladu. Požadují se další kritéria, která blíže informuji o vlivu sladu na technologický proces a kvalitu piva. Jde především o hlubší posouzení a specifikaci účinku komplexu amylolytických, proteolytických, cytolytických a oxidoredukčních enzymů aktivovaných při sladování a o vyhodnocení látek sladu v uvedeném smyslu, které vznikají při fyzikálně chemických reakcích probíhajících ve sladu především při hvozdění. Další výzkum a uplatňování v kontrole sladu a v návaznosti na pivo se týká výskytu reziduí cizorodých látek, předpokládá se, že v příštím období budou zásadnímu šetření podrobeny otázky vlivu obsahu lipidů, vitamínů a dalších enzymových komplexů obsažených ve sladu a jejich úloha v technologii zpracování sladu a v kvalitě piva.

Klíčová slova: kvalitativní znaky, slad, pivo

Zveřejněno: 1. březen 1982