Kvasny Prum. 1982; 28(3): 53-59 | DOI: 10.18832/kp1982012

Stanovení dimetylnitrosaminu v pivu a sladu metodou diferenčně pulsní polarografie.Recenzovaný článek

V. PEČENKA, Z. SÁGNER, V. MEJSTŘÍK

Podrobný popis a zhodnocení nově vyvinuté metody pro stanovení stop dimetylnitrosaminu v pivu a sladu. Metoda záleží v izolaci dimetylnitrosaminu z piva či sladu do malého objemu zředěné kyseliny sírové, kde je stanoven diferenčně pulzní polarografií a kvalitativně dokázán fotochemickým rozkladem. Použitelnost metody byla ověřena analyzováním osmi vzorků 12 % světlého piva, dvou vzorků 18 % tmavého piva, jednoho vzorku nealkoholického piva a čtyř vzorků sladu. Reprodukovatelnost je asi 8 %, mez citlivosti 0,1 až 0,6 μg/l pro rozbor piva a 0,6 μg/kg pro analýzu sladu. Metodu lze použít pro kontrolu kvality exportovaného piva a sladu. Je aplikovatelná i na jiné typy substrátů. Největší výhodou popisované metody proti metodám dosud používaným je nenáročnost na investiční vybavení.

Klíčová slova: N-nitrosodimethylamin, pivo, stanovení

Zveřejněno: 1. březen 1982