Kvasny Prum. 1982; 28(3): 64-68 | DOI: 10.18832/kp1982014

Kultivace kvasinek na etanolu v limitu kyslíku metodou nutristatu.Recenzovaný článek

F. ŠTROS, J. RYBÁŘOVÁ

Kontinuální kultivací kvasinek na etanolu metodou nutristatu v limitu kyslíku bylo zjištěno, že změnou zřeďovací, resp. růstové rychlostí se mění i základní kultivační parametry. S klesající růstovou rychlostí klesal výtěžnostní koeficient a produktivita a stoupala měrná spotřeba kyslíku, zhoršení kultivačních parametrů při nižších růstových rychlostech je vysvětlováno vyšší spotřebou energie, resp. substrátu na pochody spojené se záchovou kvasničných buněk. Z výsledků získaných v kontinuální kultivaci metodou nutristatu v limitu kyslíku byly pro oba kvasničné kmeny vypočteny koeficienty záchovy m a teoretické maximální výtěžnostní koeficienty. Pro kvasinky Candida ethanolica byl mmax = 0,0437 g etanolu . (g kvasničné sušiny)-1 . h-1 a Yx/S = 0,85 a pro kvasinky Torulopsis ethanolitolerans byl stanoven mmax = 0,040 g etanolu . (g kvasničné sušiny-1 . h-1 a     Yx/S = 0,83.

Klíčová slova: kvasinky, kultivace, ethanol, kyslík, nutristat

Zveřejněno: 1. březen 1982