Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1982; 28(3): 64-68 | DOI: 10.18832/kp1982014
Kontinuální kultivací kvasinek na etanolu metodou nutristatu v limitu kyslíku bylo zjištěno, že změnou zřeďovací, resp. růstové rychlostí se mění i základní kultivační parametry. S klesající růstovou rychlostí klesal výtěžnostní koeficient a produktivita a stoupala měrná spotřeba kyslíku, zhoršení kultivačních parametrů při nižších růstových rychlostech je vysvětlováno vyšší spotřebou energie, resp. substrátu na pochody spojené se záchovou kvasničných buněk. Z výsledků získaných v kontinuální kultivaci metodou nutristatu v limitu kyslíku byly pro oba kvasničné kmeny vypočteny koeficienty záchovy m a teoretické maximální výtěžnostní koeficienty. Pro kvasinky Candida ethanolica byl mmax = 0,0437 g etanolu . (g kvasničné sušiny)-1 . h-1 a Yx/S = 0,85 a pro kvasinky Torulopsis ethanolitolerans byl stanoven mmax = 0,040 g etanolu . (g kvasničné sušiny-1 . h-1 a Yx/S = 0,83.
Zveřejněno: 1. březen 1982